Laptopokba szánt OLED kijelzőket dob piacra a Samsung

Amíg a telefonok terén manapság már szinte minden prémium készülék OLED panelt használ, addig a laptopok esetében mindössze néhány OLED kijelzővel szerelt típus érhető el, ám ez hamarosan megváltozhat.

Aki már látott OLED panellel szerelt mobilt vagy TV-t, az pontosan tudja, hogy ez milyen előnyökkel jár. A remek fekete, a kiemelkedő kontrasztarány, a színek és a válaszidő is sokkal jobb a hagyományos megoldáshoz képes, sajnos azonban a laptopok esetében továbbra is a TN és az IPS panel dominál

Ez a trend azonban már idén változhat, hiszen a Samsung 10 notebook-ba szánt OLED panelt dob piacra. Ezek mérete 13,3 és 16 col között helyezkedik el, így az ultrabookok és a hagyományos 15,6 colos készülékek profitálhatnak ebből. Érdekes módon egyelőre nagyobb panelről nem esett szó, pedig a gamer laptopok általában nagyobb kijelzővel bírnak, és ők simán kifizetik a felárat is.

Természetesen a 4K-ra fekteti a hangsúlyt a gyártó, amelyek prémium készülékekbe épülnek majd, ám megérkeznek végre az első 15,6 colos, Full HD felbontással bíró panelek is. A megoldás eltér az LG által használt kijelzőktől, hiszen a fekete érték 0,0005 nit lesz, így pedig 1.000.000:1-es kontrasztarányról beszélhetünk. Cserébe viszont 120%-os DCI-P3 és 85%-os Rec.2020-as színlefedettségre képesek a kijelzők.

A válaszidőről a Samsung szerint 10x jobb lesz a hagyományos kijelzőknél, és remélhetőleg 120 Hz-es változatot is piacra dobnak majd. A gyártók számára februártól válnak elérhetővé a panelek, és még az is elképzelhető, hogy a következő héten megrendezésre kerülő 2021-es CES-en néhány prototípust is láthatunk majd.

Forrás: NotebookCheck

Szólj hozzá