Leépítések vannak a Spotify-nál

Újabb technológiai vállalat választotta a költségcsökkentés módjaként a munkatársak elbocsátását, ezúttal a Spotify vezetősége határozott úgy, hogy megválnak a dolgozók egy részétől. A streaming szolgáltató társalapítójának és jelenlegi vezérigazgatójának, Daniel Eknek a nyilvános jegyzeteiből kiderül, hogy a svéd cég a dolgozói állomány cirka 17 százalékának mond búcsút.

A Spotify nemzetközi dolgozói állománya 9241 főből áll, vagyis nagyjából 1500 emberből lesz most munkanélküli. Idén ez már a harmadik alkalom, hogy a Spotify munkatársakat bocsát el, miközben a Premium előfizetés árát megemelik. Először januárban küldtek el 600 embert, ezután további 200-at eresztettek útjára júliusban, a Podcast részlettől.

Az ügyvezető elárulta, hogy 2024 és 2025 folyamán kisebb leépítésekről volt csupán szó, de a pénzügyi célkitűzések, és a jelenlegi működési költségek közötti óriási szakadék vezetett a jelenlegi döntések meghozatalához. Bizonyítványának magyarázatát azzal folytatja, hogy a Spotify munkaerő állománya 2020-ban és 2021-ben is jelentősen nőtt.

A The Wall Street Journal mindezt kiegészítette azzal, hogy a munkatársak létszáma igazából majdnem megduplázódott, mivel a vállalat hatalmas erőfeszítéseket tett a tartalom, a marketing, és további területek fejlesztésére. Habár az ezután következő 2022-es és 2023-as évek termelékenyebbnek bizonyultak, a Spotify állítólag nem tudott hatékonyabbá válni, és ez vezetett a mostani drasztikus intézkedésekhez.

Szerencsére azért a most elbocsátott alkalmazottak nem egyből az utcán fognak kikötni. Mindegyikük körülbelül öt havi bérnek megfelelő végkielégítést kap, valamint a felhalmozott, illetve fel nem használt szabadnapokat is kifizetik majd. A végkielégítés ideje alatt egészségügyi ellátást biztosítanak számukra, és a munkavállalók két hónap elteltével már el is helyezkedhetnek egy másik helyen.

A Spotify vezér arra is rámutatott, hogy ez lehetővé teszi számukra, hogy fókuszáltabb megközelítést alkalmazzanak, és a munkaerő átcsoportosítása igazából nem visszalépés, hanem stratégiai átirányítás. A megmaradó alkalmazottaknak pedig Eket idézve ” könyörtelenül leleményesnek” kell lennie, a vállalat jövőbeni működését, az innovációt, illetve a problémák megoldását illetően.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá