Leghamarabb 2027-ben termelhet profitot az Epic Games Store

Az Apple és az Epic Games folyamatosan nyírja egymást, mivel előbbi kizárta utóbbi játékát saját alkalmazásboltjából, a kerülőutakon szerzett extra bevételek miatt. Az egészből lett egy jó nagy pereskedés Kaliforniában, melynek következményeképp különböző dokumentumok kerültek napvilágra. Az almás cég ügyvédjei egy csomó mindent összegyűjtöttek az ellenfél kapcsán, és az adatok között akad néhány olyan is, amelyek számunkra is érdekesek lehetnek. Példának okáért az Epic Games Store veszteséget termel, és még évekig nem lesz nyereséges – állítják a jog harcosai az Apple oldalán.

Az Epic 2019-ben megközelítőleg 181 millió dollárt veszített saját alkalmazásboltján, ami 2020-ban a feltételezések szerint megközelítőleg további 273 millió dolláros veszteséget produkált. A cégnél ezzel az egésszel tisztában vannak, az idei évre pedig nagyjából 139 millió dolláros veszteséget jósolnak az Epic Games Store-nak. Ha a becslések során az alacsonyabb számokat vesszük, akkor az Epic Games Store 2019 óta 493 millió dolláros befektetést, vagy veszteséget – nézőpont kérdése -, jelent az Epic számára, és maga az Epic is elismerte, hogy a “meg nem térült költségek” legalább 330 millió dollárra rúgnak. Az Epic a legjobb esetben sem számít arra, hogy az Epic Games Store 2027 előtt bármilyen kumulatív bruttó nyereséget termelne. Magyarán szólva, tisztában vannak a dologgal, ugyanakkor azt a céget sem hülyék vezetik, itt vannak már lassan 30 éve, és bizony hosszú távú terveket dédelgetnek az Epic Games Store-ral.

Maga az Epic még így is egy durván nyereséges cég, ami megengedheti magának, hogy ezeket a brutális összegeket hosszú távú befektetés gyanánt leírja, és ha minden a tervek szerint megy, akkor az Epic Games Store a némileg távolabbi jövőben ugyan, de a játékforgalmazás egyik kulcsszereplőjévé, illetve rendkívül nyereségessé válik majd. Az Epic azért pereskedik most, hogy az Apple egyrészt visszategye az App Store-ba az egész balhét kirobbantó Fortnite-ot, illetve lehetőség legyen arra, hogy App Store-on kívül is lehessen plusz tartalmakat vásárolni a játékhoz. Mi több, lehessen alternatív áruházakból alkalmazásokat letölteni, mindenkinek.

Az Apple ügyvédjei azzal is szívják az Epic vérét, hogy az Epic Games Store egy ugyanolyan üzlet, mint az App Store, és ugyanúgy jutalékot kérnek a fejlesztőktől, nincs semmilyen morális alapjuk a kritikára. Igen ám, de ez a jutalék csak 12 százalék, nem pedig 30. Persze erre is van válasza a cupertinoiaknak, szerintük az Epic nem is kínál fel olyan lehetőségeket, mint az általuk menedzselt alkalmazásbolt. Úgy vélik, az Epic boltja nem egyéb, mint egy kirakat, hiányoznak belőle azok az integrált funkciók, amelyek az App Store-t kívánatos platformmá teszik a fogyasztók és a fejlesztők számára. Az Epic erre azzal vág vissza, hogy az Apple nem biztosítja a lehetőséget alternatív áruházak használatára, mire almás csapat azt replikázta, idézem: “Az Epic vádjai azon az elképzelésen alapulnak, hogy az Apple saját szellemi tulajdonának megtervezése és megvalósítása kizáró magatartást jelent. Ez az elgondolás jogi szempontból bukásra van ítélve.”

Lehet haragudni az Epic-re, meg annak online boltjára, de mi felhasználók eddig csak profitálhattunk a létezéséből. Miután lelkileg túljutottunk azon, hogy egy másik launchert is fel kell telepíteni a PC-re a Steam mellé -a sokan ezzel a nevetséges indokkal magyarázzák ellenérzéseiket -, élvezhetjük azt a rengeteg ingyen játékot, amit hetente hozzánk vágnak, a remek indie alkotások mellett olykor AAA-s címeknek is örülhetünk. Ami pedig az Epic Games Store veszteséges működését illeti: kétségtelen, hogy az áruház sokba kerül a vállalatnak, de az meg bőven megengedheti magának azt, hogy a befektetései később, akár hosszú évek múlva térüljenek meg. Hogy aztán az Apple és az Epic küzdelme miként ér véget, az egy nagyon jó kérdés, mindkét oldal mond jókat – az Epic Games Store tényleg fapados egy csöppet, az Apple rendszere tényleg túl zárt -, így nem tudunk mást tenni, mint reménykedni, hogy mihamarabb olyan ítélet születik, amely egy tartós, és mindkét fél számára kielégítő kompromisszum alapja lesz.

Forrás: PCGamer

Szólj hozzá