Lejtmenetben az Apple – magyarázkodik a vezetőség

Az Apple-re alaposan rájár a rúd, hiszen több helyen tiltást kaptak, a részvényeik árfolyama folyamatosan zuhan, ráadásul az is megerősítést nyert, hogy valóban nem fogy jól az idei iPhone széria.

Néhány hónapja még minden rendben volt, és szárnyaltak az Apple részvények, ám mostanra a világ legértékesebb cége már csak negyedik a listán, hiszen a 700 milliárdos értéküknél jelenleg többet ér a Microsoft, az Amazon és az Alphabet is. Ez természetesen több dologra is visszavezethető, és nagyrészt maga a vállalat felelős érte.

A tavaly novemberben még 1 billiárd dollárra becsült cégről folyamatosan érkeztek az infók, miszerint a 2018-as modellek nem annyira keresettek, ám ezt sokan kétségbe vonták. Néhány napja azonban ezt magad Tim Cook, az Apple feje erősítette meg a részvényeseknek szánt nyílt levelében. Meglepő módon a magas árazásra nem tér ki, hanem a kínai gazdaság lassulását okolja. Szerinte az emberek inkább cserélnek aksit a régi telefonjukban, minthogy új mobilt vennének, ami szerintünk inkább a magas árakra vezethető vissza. Azt viszont elismerte, hogy egyre inkább megnehezítik a helyzetüket a kínai riválisok, akik egyre olcsóbban kínálnak csúcsminőséget.

Nem igazán kelendőek az idei modellek

A másik legnagyobb problémájuk a Qualcommal való viaskodás. A szabadalmi jogok megsértése miatt először Kínában, majd a legfrissebb hírek szerint már Németországban is több iPhone modell árusítását tiltották be. Az ügy még korántsem zárult le, hiszen Kínában a tiltás ellenére is árulják még a mobilokat, Németországban pedig szintén megpróbálják kijátszani a dolgot. Az Apple szerint a tiltás csak az App Store-okra vonatkozik, így a többi kereskedőnél továbbra is beszerezhetőek a termékeik, ami természetesen a Qualcommnak nagyon nem tetszik.

Hogy mi lesz a vége, azt még senki sem tudja, de valószínűleg előbb-utóbb megegyeznek majd a felek egy nagyobb összegben. A kérdés csak az, hogy vajon utána ki tud-e majd lábalni az cupertinói cég a gödörből, vagy minden ugyanúgy megy majd tovább, mint eddig.

Forrás: Androgeek

Szólj hozzá