Lelőtték az Instagram Lite appot

Számos közösségi média alkalmazásnak vannak csökkentett hardverigénnyel rendelkező verziói, hogy olyan felhasználókat is is be lehessen vonni egy adott szolgáltatás bűvkörébe, akik olyan régiókban élnek, ahol nincs pénze az embereknek drága eszközök megvásárlására. Facebook Lite, Messenger Lite, hogy példákat is írjunk és bizony volt eddig Instagram Lite is, hogy a nem annyira penge mobilokon is lehessen csinos lányokat, és sok minden más egyebet nézegetni. Hát ennek most vége, de ha minden igaz nem örökre. 

Az Instagram mögött a Facebook erői állnak, akik most úgy határoztak, lelövik annak Lite appját, így aki szeretne továbbra is a vizuális élményeknek hódolni kénytelen lesz letölteni a teljes applikációt, de az meg lehet majd nem fog olyan fényesen muzsikálni az olcsóbb telefonokon, tableteken. Egyelőre nem kaptunk hivatalos indoklást miért döntöttek így Zuckerberg holdudvarában. Egyébként egy csomó ilyen könnyített app nem egyéb, mint egy WebView böngésző, amelyet néhány extra elemmel is feldobnak, és most sem volt másként. Az Instagram Lite alkalmazás először 2018-ban vált elérhetővé Mexikóban, miután más régiókban is elérhetővé tették volna, ahol meg nem lehetett, ott a szemfülesek valamilyen APK letöltőoldal segítségével telepítették, valószínűleg olvasóink is tudják miről van szó.

Az AppBrain nevű médiaorgánum szerint több, mint egymillióan töltötték le hivatalos úton az alkalmazást egészen annak április 12-i kimúltáig, míg az utolsó frissítést valamikor tavaly októberben jött ki hozzá, szóval a levegőben lógott, hogy ki fogják nyírni az appot. Akiknél még mindig a Lite alkalmazás fut már valószínűleg megjelent egy üzenet, amiben arra igyekeznek rávenni a felhasználót, hogy bátran telepítse a teljes alkalmazást. Ha netán ez neked nem feküdne, és az alkalmazást használtad, mindegy honnan tetted rá a kezed, választhatod azt is, hogy a böngészőből nyitod meg az oldalt, és adsz neki egy ikont a kezdőképernyőn, az élmény nagyjából ugyanaz lesz. Korábbi APK verziók telepítése nem fog sikerrel járni, ezt már az AndroidPolice munkatársai végigzongorázták, és kudarcot vallottak, ugyanaz a “Frissíts teljes verzióra” üzenet fogadta őket minden esetben.

A TechCrunch értesülései szerint azonban ez a leállás csupán ideiglenes, állítólag az eddigi afféle tesztidőszak volt, amelynek során igyekeztek levonni minden fontos következtetést az Instagram fejlesztői, és a tanultakat felhasználják majd amikor a Lite appot ismét elérhetővé teszik a nagyközönség számára. Azt viszont még nemhivatalosan sem kötötték senki orrára, mikor kerül vissza a kínálatba az Instagram Lite, szóval addig vagy a teljes appot, vagy a böngészős megoldást lesz kénytelen mindenki használni.

Forrás: AndroidPolice

Szólj hozzá