LG 55C8 OLED TV teszt – Magasra teszi a mércét!

Az LG egyik 2018-as OLED TV-je járt nálunk, és igyekszünk beszámolni róla, hogy miért is érdemes ezt a típust választani a hatalmas felhozatalból.

Mikor az LG megkeresett, hogy lenne-e kedvem tesztelni az idei OLED tévéik egyikét, már első pillanatban tudtam, hogy elvállalom. Rengeteg TV járt már nálam, és ismerősök is gyakran keresnek fel tanácsért, hogy milyen készüléket vegyenek. A TV-knél is hasonló a helyzet, mint a telefonoknál és a számítógépeknél. A jó terméknek bizony megkérik az árát, ami nem véletlen, hiszen két készülék között hatalmas különbségeket lehet felfedezni mind a minőség, mind pedig a szolgáltatások terén.

Régóta nyomon követem a technológia fejlődését, hobbiként pedig rendszeresen bújom a legismertebb oldalakat, és várom az újabb modelleket. Szerettem volna egy kicsit mást nyújtani, így ez nem is egy hagyományos teszt lesz, ahol a specifikációkkal dobálózok. Megpróbálom a technológia előnyeit bemutatni, és hogy miben nyújt többet a hétköznapi használat során egy olcsóbb modellnél.

A tesztelésre végül az LG OLED55C8-as típusra esett a választásom, mivel a palettájukat végignézve ez rendelkezik a legjobb ár/teljesítmény aránnyal. Ez már a 2018-as felhozatalba tartozik, és a vadonatúj Alpha 9-es chippel szerelték. Történt némi előrelépés a tavalyi változatokhoz képest, melyekből szerintem a két legfontosabb a BFI (black frame insertion) megjelenése, és a logó halványítás, de ezekre majd később kitérek. Emellett az olcsóbb modellek is rengeteg extrát nyújtanak, hiszen támogatott a 120 fps, a gyengébb felvételeket remekül skálázza fel, és gyakorlatilag minden más újdonság (Dolby Vision, HDR, HLG).

Elegáns, letisztult dizájn jellemzi az LG 55C8-at

Az 55C8 nagyon szép külsőt kapott. Letisztult látvány fogad minket. Rögtön feltűnik az állvány, amely hosszú és íves, hogy így segítse a hangszórókat, és a nézők felé irányítsa a hangot. A panel maga extra vékony, és csak az alsó fele vaskosabb, mivel valahova azért el kellett helyezni az elektronikát. A ki- és bemenetek két részletben kerültek elhelyezésre. Ezzel egyébként annyi a gond, hogy ha valaki falikonzolra helyezi majd a készüléket, akkor a nem oldalra néző csatlakozókhoz nagyon nehezen fér majd hozzá.

Miután beüzemeltem a TV-t, egy kicsit finomítottam a beállításokon, majd rögtön belefogtam, és néhány filmrészlettel kezdtem. Itt rögtön érezhető vált az OLED technológia előnye. Egy átlagos LED TV-n nézve sötét szobában a fekete abszolút nem fekete, inkább szürkés, ez pedig kifejezetten rossz hatással van a kontrasztarányra. Persze ezen lehet javítani egy apró fényforrás elhelyezésével a szobában (pl. LED szalag a TV mögé), ám ez csak részleges megoldás. Itt ellenben a fekete az tényleg fekete, és a szélesvásznú filmeknél teljesen láthatatlan volt az alsó és felső csík is, a videó pedig még a sötét jeleneteknél is részletes és kifejezetten kontrasztos maradt.

Az alsó és felső sáv sem látszik filmezésnél

A színek nagyon szépek, néhol elsőre kicsit túlszaturáltnak tűnhetnek, ám szerencsére tíz darab előre beállított profilból választhatunk (Eco, Élénk, Eredeti, HDR hatás, IFS szakértői sötét szoba, ISF szakértői világos szoba, Játék, Sport, Színház, Technicolor), és még ezekhez is hozzányúlhatunk, ha tovább szeretnénk finomítani őket. A valósághoz legközelebb az ISF módok állnak, így ezeket érdemes használni.

A tartalom szinte lemászik a kijelzőről, és kiemelkedő látványt kapunk minden tartalom esetén. A természetfilmek már-már olyannak tűnnek, mintha egy ablakot vágnánk a szobánk falába, és ezen keresztül kémlelnénk a világot. A mozik szerelmeseinek igazi látványorgiában lehet részük, hiszen a házimozizás egy ilyen készülékkel már bőven túlmutathat a mozik látványvilágán. Ha az OLED TV képét összehasonlítjuk egy mozi vásznán látható képpel, akkor az utóbbi csúnyán elvérzik. Egy mai filmet előbb a moziban, majd utána 4K HDR-ben megnézve teljesen új részleteket fedezhetünk fel, ezen kívül pedig a színek, a fényerő, és a fekete megjelenítésében is sokkal jobb lesz az utóbbi megoldás.

Remek kontrasztarányt kapunk

Itt egy pillanatra el is időznék, hogy elmagyarázzam az OLED egyik legnagyobb előnyét. Ha valaki esetleg nem tudná, minden képpont egyesével vezérelhető, szemben a LED technológiával. Utóbbinál manapság két megoldást alkalmaznak. Az olcsóbb úgynevezett Edge LED technológia, amelynél a kijelző alján és tetején fut egy LED szalag, és ez világítja meg a panelt. Ezzel a megoldással az a gond, hogy ha egy fekete képernyőn van egy világosabb pont (pl. csillag az égen), akkor sajnos a fekete is világosabb lesz abban a sávban, mivel az egész sáv megvilágításra kerül. Ennél jobb megoldás az úgynevezett FALD TV-k megoldása, melyben a kijelző mögött vannak elhelyezve a fényforrások, és zónákra osztják a megjelenítőt. Így ha egy zónát megvilágítanak, a mellette lévő zóna még maradhat sötét. Jelenleg a legjobb ilyen TV-k is maximum 500 zónával rendelkeznek, és ezek ára már az OLED TV-k árával vetekszik. Csak hogy érzékeltessem a különbséget, az OLED pixelenkénti vezérlése olyan, mintha az OLED TV több, mint 8 millió zónával rendelkezne (3840×2160 pixel).

Bal oldalon egy OLED TV, míg a jobb oldalon egy LED TV látható

Nem véletlen tehát, hogy ez a technológia már más szintet képvisel, és szinte minden gyártó ilyen panellel adja ki a legjobb készülékeit. A betekintési szögekkel annyira nem szoktak foglalkozni, hiszen általában középről nézi mindenki a TV-t, pedig ez fontosabb, mint gondolnánk. A LED-es kijelzőket jelenleg kétféle panellel szerelik, és mindkettőnek megvan a maga előnye és hátrány. Az OLED azonban mintha fogná az IPS és VA panelek pozitív dolgait és még erre is rátenne egy lapáttal, miközben a gyengeségeket pedig maga mögött hagyja. Remek betekintési szög és kontraszt, miközben képi anomáliákkal nem találkozunk.

Minden szögből nézve remek színeket láthatunk – Forrás: Rtings

Az LG 55C8 már nem igazán a relatív gyenge minőségű TV csatornák nézésére van, hiszen a jó minőségű felvételt nagyon meghálálja. Ennek ellenére sokaknál ez is szempont, így ezt is teszteltem. A sportok szerelmeseinek tökéletes választás, focimeccset nézve nem tudtam belekötni. A LED betegségeitől teljesen mentes (se folt, se csík nem volt a kijelzőn), a mozgásmegjelenítés pedig kifejezetten jónak számít. A HD felbontású csatornák nagyon szépen mutatnak, így egy szombat esti film elé leülve is könnyen ott ragadhatunk. Az SD adásokat is egész jól felskálázta az Alpha 9-es processzor. Persze azt gyorsan hozzá is tenném, hogy a készülék akkor villantja meg igazi tudását, ha 4K HDR anyaggal “etetjük”, mert ekkor aztán mindenkinek tátva marad majd a szája.

A TV adások is remekül felskálázza az 55C8

A képminőség megdöbbentően éles és részletes, és bár sokan tartják túlszaturáltnak az OLED-et, minimális beállítással közel tökéletesre lehet “kalibrálni” a színeket. Miután láttam, hogy a képbe nem tudok belekötni, jött a mozgásjavítás tesztelése, melyre személy szerint nagyon érzékeny vagyok. Szerencsére sikerült korrektül beállítani a készüléket a rendelkezésre álló beállítások segítségével (de-judder, de-blur). Az utánhúzás nagyon zavaró jelenség tud lenni, hiszen még egy elrúgott focilabda is hosszú csíkot tud maga után húzni, ám szerencsére itt ennek nyoma sem volt. A szappanopera effekt is csak akkor jelentkezik, ha valaki túl magasra állítja a csúszkákat, hiszen ilyenkor már túl folyékonynak érezzük a mozgásokat. Szerencsére azonban elég nagy szabadságot adnak ezen a téren, és mindenki megtalálja majd a magának megfelelő beállításokat.

Remekül sikerült az LG legújabb chipje

Ezután szemügyre vettem a menüt. Az LG nagyon jó munkát végzett, és villámgyors a rendszer. Az összes gyártó felületét kipróbálva elmondhatom, hogy messze a webOS a leggyorsabb és leghasználhatóbb operációs rendszer. Minden azonnal történik, és semmilyen hibával nem találkoztam. Az LG által megálmodott Magic Remote távirányító szuperül sikerült, és használható hagyományos módon, vagy akár légegérként is. Használata egyszerű, és nagyon gyorsan megszokható. Azt azért megjegyezném, hogy nem ártott volna, ha egy gomb segítségével kikapcsolhatóvá tették volna a légegér funkciót.

Az egyik legjobb távirányítót alkotta meg az LG

A menü nagyon jól átlátható és minden funkció gyorsan elérhető. A YouTube tökéletesen viszi a 4K HDR felvételeket, és a belső lejátszó is remekül teszi a dolgát. WiFi-n keresztül azonnal látta a hálózati tárolóként használt NAS-t, és mindent hibátlanul kezelt. Minden tesztelt formátumot lejátszott, és nagyon reszponzív a rendszer. A 4K HDR felvételek is azonnal indultak a maguk szerény 50-60 gigás méretük ellenére is. Ezen kívül az itthon olyan népszerű streamer szolgáltatásokat is megtaláljuk a készüléken, mint a Netflix, Spotify vagy az HBO Go. Néhány kattintással elérhetjük a legújabb zenéket/filmeket, ráadásul mindezt szuper minőségben, így sosem unatkozunk majd, amikor leheveredünk a képernyő elé.

A menü jól átgondolt, és könnyen kezelhető

A hangrendszer elsőre nagyon meglepett, mivel az 55C8-ba 2.2 csatornás hangrendszer került, amelyből 2 hangszóró a mély hangokért felelős. Ennek bizony meg is van az eredménye, hiszen filmeknél sokat dob az élményen egy átlagos TV-hez képest. Természetesen egy komolyabb rendszerrel nem veszi fel a versenyt ez a megoldás, de egy olcsóbb soundbar szintjét simán hozza. A menüben több hangmódból válogathatunk, így mindenki megtalálja majd a magának valót, legyen szó sportról, filmekről vagy zenéről.

Hihetetlenül kecses TV-ről van szó

Szót kell ejtenünk az OLED technológia achilles sarkáról is, a beégésről. Erről bizonyára sokat hallottatok már, és sajnos valós probléma, ami sokakat eltántoríthat a vásárlástól, pedig nem kellene. A jelenség létezik, ám normál használat mellett szinte lehetetlen előidézni. Statikus tartalom esetén jelentkezhet, de szerencsére csak hosszú idő alatt alakulhat ki. Az LG szerencsére több dologgal is próbálja ezt kivédeni. Az egyik maga a pixel frissítő technológia, amely azután fut le, hogy kikapcsoljuk a TV-t. Emiatt van az, hogy az áruházi bemutató darabok égnek be, mivel itt általában csak lenyomják az áramot, így pedig a készülék nem képes elindítani a folyamatot. Ez a hanyagság hatalmas probléma, ám otthoni környezetben ezzel nem lesz gond. A másik védelmi funkció a logó halványítás, amely idén került bele a menübe, és TV nézés esetén lesz hasznos. Ha valaki sokat néz egy bizonyos csatornát, akkor sem kell majd féltenie szeretett televízióját.

Maga a beégés nagyban függ a fényerőtől is, hiszen maximum fényerőn hamarabb jelentkezhet a dolog. A legtöbb helyen 50% körüli értéket ajánlanak, amely bőven elegendő lesz hétköznapi használatra. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ha mégis belefutnánk ilyen problémába, akkor sem kell aggódnunk, mert az LG garanciában cseréli a beégett paneleket, amennyiben az rendeltetésszerű használat mellett történt. Összességében tehát bár létező a probléma, szerencsére már fejlődött annyit a technológia, hogy átlagos felhasználás mellett ne kelljen aggódnunk a beégés miatt.

Hogy kinek ajánlott az OLED TV? Gyakorlatilag mindenkinek, aki meg tudja fizetni. Összességében elmondható, hogy teljesen más kategóriát képvisel, mint az átlagos LED TV-k. Mikor egy áruházban megállunk a megvilágított teremben, ez a minőségbeli különbség annyira nem jön át. Ám amint egy sötét szobában látunk ilyet, rögtön megértjük, hogy miért az OLED TV-ket hozza ki győztesnek gyakorlatilag minden szaklap. Brutális kontraszt, végtelen betekintési szög és tűéles kép jellemzi ezeket a készülékeket. A filmek és sorozatok szerelmeseinek lebilincselő érzés egy ilyen kijelzőt használni a mindennapokban, és garantálom, hogy a vendégeknek is megakad majd rajta a szeme.

Kinek nem ajánlott? Gyakorlatilag nincs ilyen, de azért nem mindenkinek ez az optimális választás. Aki esetleg maximális fényerőn használja a TV-t, mert az egy ablakkal szemben van elhelyezve. Ha a készülékre süt a nap, akkor jobb választás lehet egy nagyobb fényerővel rendelkező LED TV. A másik réteg a játékosoké, hiszen ha egy adott játékkal játszanak állandóan, akkor azok felhasználói felülete is gondod jelenthet, persze a lehetséges beégés kialakulásához nagyon hosszú idő szükséges. Szerencsére azonban az LG garanciája erre is kiterjed, így annyira azért nem kell aggódnunk.

Az LG 55C8-as OLED TV-ért köszönet az LG Magyarországnak.

Techlabor

Szólj hozzá