Már dolgoznak az iPhone-ok kijelző alá szerelt előlapi kameráján

Az Apple dél-koreai alkatrész-beszállítói megkezdték az kijelző alá szerelt kamera fejlesztését, amely iPhone mobilokba kerülne, és így végre megvalósulhatna az all-screen kialakítással rendelkező megjelenítő. Persze azért erre nem érdemes fél lábon állva várni, még hosszú évek választanak el bennünket attól, hogy találkozhassunk ezzel a megoldással.

Fogalmunk sincs, hogy Steve Jobs mit mondott volna a notchról, de sejtésünk szerint nem lett volna tőle elragadtatva. Valószínűleg az Apple főhadiszállásán is úgy érzik, hogy a szenzorsziget csupán egy ideiglenes kényszermegoldás, de a legfrissebb hírek szerint már gőzerővel dolgoznak ezen dizájnelem nyugdíjba küldésén. A The Elec értesülései szerint az LG Innotek már belekezdett a képernyő alá szerelt kamera előzetes fejlesztésébe, ami lehetővé tenné, hogy semmilyen kivágás, szenzorsziget és más csúfság ne törje meg az iPhone-ok képernyőinek teljességét.

A kijelző alá szerelt kameráknál kevesebb fény jut el a szenzorhoz, ez a fényveszteség az oka annak, hogy a képminőség jelentősen lecsökken, amikor efféle modult használunk fényképek készítésére. Hogy ezt kiküszöbölje, az LG Innotek egy szabadformájú, többszörös optikai lencserendszert fejleszt, amely képes csökkenteni a fentebb már említett fénytorzulásokat, illetve növelni a fényerősséget az optikai modul körül, ezáltal javítva a perifériás képminőséget. A gyártó már tavaly december óta publikálja a technológiával kapcsolatos szabadalmakat, és most, hogy a fejlesztés megkezdődött, valószínűleg még többet le fognak védetni.

A jelentés szerint az LG egy másik részlege, az LG Display is megkezdte a kijelző alá szerelt kamerák fejlesztését. A divízió célja az, hogy 2024-re 40 százalékra növelje ezeknek az érzékelőknek a képáteresztő képességét, hogy ezzel is közelebb kerüljön az Apple által elvárt szabványhoz. Az almás cég már állítólag kapott egy mintát, egy meg nem nevezett gyártótól, de ezt a képernyő alá szerelhető kamerát nem találták megfelelőnek.

Mielőtt a kijelző alá szerelt kamerát alkalmazni kezdeni az Apple, először a Face ID technológiát fogják elrejteni a képernyő mögé, és erre várhatóan a 2025-ben debütáló iPhone 17 Pro esetében kerülhet elsőként sor. Ez lesz az utolsó olyan prémium Apple mobil, ami kivágással rendelkezik majd, ami egy apró, kör alakú megoldás lesz, a mostani Samsung telefonokéhoz hasonlóra kell gondolni. A feltételezések szerint először 2027-ben, és akkor is a Pro modellek esetében találkozhatunk majd a képernyő alá szerelt előlapi kamerákkal, és a teljesen szenzorszigettől, kivágástól mentes kialakítással.

Forrás: MacRumors

Szólj hozzá