Még az év vége előtt befut a 4 nanométeres MediaTek chip

Ha valaki esetleg nem tudná, a MediaTek jelenleg a legnagyobb chipgyártó a világon, és ahhoz, hogy egy cég ilyen eredményeket elérjen, rengeteg innováció szükséges, számos egyéb mellett. Újításból és fejlődésből nem lesz hiány a vállalat háza táján, amely a legújabb értesülések alapján még az év vége előtt elkezdi gyártani első, 4 nanométeres csíkszélességű 5G lapkáját.

A tajvani félvezető-gyártó megtartotta a szokásos megbeszélését a befektetőkkel, és miközben áttekintették az idei év első felére vonatkozó pénzügyi és egyéb számokat, felfedték, hogy mit terveznek az év hátralevő részére. Az egyik legfontosabb célkitűzés az, hogy a vállalat következő zászlóshajó kategóriás 5G chipje, ami a TSMC 4 nanométeres gyártási eljárással alakul, még az idén belépjen a tömeggyártás folyamatába. A legelső okostelefonok és egyéb eszközök, amelyek burkolata alatt már ez a 4 nanométeres lapkakészlet található, valamikor 2022 első negyedévében jelenhetnek meg.

A friss infókat Bryan Ma, az IDC kutatóintézet alelnöke szellőztette meg. A szakértő előrejelzései szerint a lapkakészlet a 615 dollár feletti vételárral rendelkező készülékek belsejében teljesíthet szolgálatot. Csúcskategóriában jelenleg a Dimensity 1200 viszi a prímet a MediaTek háza táján, a lapkakészlet 6 nanométeres EUV gyártási metódus révén készül, szintén a TSMC technológiája alapján. Az OEM-ek elsősorban a Qualcomm Snapdragon 888 megfizethetőbb alternatívájaként gondolnak a chipre, ami egyébiránt egy 5 nanométeres eljárással, a Samsung gyártósorain készülő konstrukció.

A Qualcomm általában decemberben leplezi le csúcskategóriás Snapdragon lapkakészleteit, és a szóbeszéd szerint a következő évet mobilos fronton meghatározó Snapdragon 895 szintén 4 nanométeres gyártási eljárással készül majd. Így aztán nyugodtan lehet számítani arra, hogy a naptári év vége felé közeledve mindkét vállalat versenyezni fog a világ első 4 nanométeres chipkészletét megjelentető manufaktúra címéért.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá