Megaüzemet nyit Ohioban az Intel

Elég hamar két vállra tud fektetni iparágakat egy globális chiphiány, pláne ha csak egy maroknyi helyen foglalkoznak a gyártással, az egész világon. Ezen az áldatlan állapoton szeretnének a vállalatok változtatni, például a Samsung Texasban nyit majd új üzemet. Az Intel is kénytelen bővíteni gyártási kapacitását, ők viszont Ohioban építenek majd egy gigantikus processzorgyártó telephelyet – derült ki a cég legfrissebb bejelentéséből.

Az Intel egy hatalmas lapkakészlet-gyártó üzemet tervez építeni az ohiói New Albany-ban, amely a befejezését követően a világ legnagyobb félvezetőipari projektjének fog számítani. A kezdeti beruházás értéke meghaladja a 20 milliárd dollárt, az építkezés várhatóan még az idén megkezdődik, az üzem pedig a tervek szerint 2025-ben nyitja meg kapuit.

Valami ilyesmi fog épülni

A több, mint 400 hektáron elterülő megaüzem kezdetben két chipgyárnak ad majd otthont, és a tervek szerint a jövőben akár nyolc gyártócsarnokot is létrehozhatnak majd ezen a területen. Az új telephely a kezdeti becslések szerint legalább 3000 közvetlen Intel munkahelyet, 10 000 építőipari munkahelyet, valamint hosszútávon kedvező lehetőségeket teremt a helyi gazdaság számára. Az Intel további 100 millió dollárt fordít a helyi ohiói oktatási intézményekkel való együttműködésre, hogy segítse a helyi tehetségek mentorálását, illetve, hogy támogassa a kutatási programokat a középnyugati régióban. A két nagy konkurens cég, vagyis a a TSMC és a Samsung szintén bejelentette, hogy az Egyesült Államokban, Arizonában és Texasban terveznek félvezető-gyártó üzemet nyitni.

Forrás: Intel

Szólj hozzá