Megérkezett az Android 10, és néhány mobilra máris elérhetővé vált

Végre hivatalosan is elstartolt a legfrissebb Android verzió, amely szakítva a hagyománnyal, idén már nem egy édességről kapta a nevét. A szimplán Android 10-re keresztelt rendszer ráadásul máris több mobilra elérhető.

Évről évre bemutatják a legújabb Android verziókat, amelyek szerencsére mindig hoznak némi újítást, és ez idén sincs másképp. Az Android 10 főbb újításai a következőek:

  • Megújult gesztusvezérlés
  • Rendszerbe integrált sötét mód
  • Átalakították az alkalmazásengedélyek rendszerét
  • Hajlítható mobilok és több képernyős eszközök támogatása

Természetesen ezek mellett rengeteg apróbb fejlesztést kapunk. Van amelyik a felületet érinti, némelyik pedig a kényelmet vagy éppen a funkcionalitást szolgálja. Innentől már csak a gyártókon múlik, hogy mikor, és melyik mobil kapja majd meg a friss operációs rendszert.

Eddig a megjelenés pillanatában csak a Pixel mobilokra volt elérhető a friss OS, ám ezúttal több gyártó is készült a startra. Az Android 10 a Google Pixel telefonok mellett máris elérhetővé vált az Essential Phone PH-1-re, a Redmi K20 Próra (kínai változat), illetve a OnePlus 7 és OnePlus 7 Pro (open béta) mobilokra.

Ez egy remek irányzat lehet, hiszen külsős gyártók is igyekeznek minél gyorsabban kiadni a friss rendszert a mobiljaikra. Igaz, jelenleg még a csúcskészülékeikkel foglalkoznak, ám ez előrevetítheti a friss Android verziók gyorsabb elterjedését is, amiből a felhasználók profitálhatnak.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá