Meghosszabbította 5G-s megállapodását az Apple és a Qualcomm

Bár a szóbeszédek szerint az Apple nagy erőkkel igyekszik függetlenedni a Qualcomm 5G technológiájától, a két vállalatóriás most mégis újabb, többéves megállapodást jelentett be. Vagyis még néhány évig az iPhone-ok belsejében ugyanúgy Qualcomm-gyártmányú 5G modem teljesít majd szolgálatot, ahogyan eddig.

Mint ahogyan a friss bejelentésből kiderült, az Apple még legalább három évig fogja használni a Qualcomm 5G modemjeit. A megállapodás érvényes a 2024-es, 2025-ös és 2026-os iPhone-bemutatókra is, a korábbi szerződéskötés még az idén lejárt volna. A hírt az teszi pikánssá, hogy korábban több értesülés is arról szólt, hogy az Apple 2025-re saját, házon belül fejlesztett 5G modemet alkalmazna a készülékek gyártása során.

A megállapodásnak köszönhetően viszont az Apple marad továbbra is a Qualcomm legnagyobb ügyfele, a chipgyártó cég bevételének közel negyede ugyanis Tim Cook vállalatától származik. Ennek ellenére valószínűleg nagy erőkkel zajlik az Apple saját 5G modemjének fejlesztése a színfalak mögött, habár ezt állítólag olyan a Qualcomm tulajdonában lévő szabadalmak, és a hozzájuk kapcsolódó jogi problémák lassítják, amelyek védettsége 2029-ben és 2030-ban járhat le leghamarabb.

Mindenesetre az Apple abban bízik, hogy saját 5G modemet fejleszthet, ami a nyilvánvaló függetlenség mellett azt is lehetővé tenné, hogy azt a saját lapkakészletbe integrálva, olyan egychipes megoldást hozzanak létre, amely jelentősen javítaná a teljesítményt, és az akkumulátoros üzemidőt is. Meg persze az a rengeteg pénz ott maradna az Apple zsebében, amit most a Qualcommnak fizetnek, és fognak is, az elkövetkezendő három évben.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá