Megint jól megbüntették az Apple-t

Az Apple volt az első okostelefon-gyártó, amelynek az a remek ötlete támadt, hogy nem kell többé adaptereket, töltőket csomagolni az általuk forgalmazott okostelefon mellé, mert az úgy is van a háznál és hogy ez mennyire védi a környezetet. Az almás gyártó lényegében áthárítja az ökológiai lábnyomot a felhasználóra, miközben extra profitot termel, az ötlet azóta már azoknak a gyártóknak is megtetszett, amelyek korábban gúnyolták a céget ezért a gyakorlatért. Kevésbé tetszett az elképzelés a brazil igazságügyi minisztériumnak, ami 2,34 millió dollárnak megfelelő büntetést szabott ki szeptemberben az Apple-re, de most újabb pénzbüntetésben részesítették a vállalatot, szintén brazil hatóságok.

A mostani büntetés előzménye az, hogy a brazil igazságügyi minisztérium szeptemberben felszólította az almás gyártót, hogy állítsa le az iPhone-ok értékesítését az országban, ha a készülékek dobozában nincs hálózati adapter. Mellé még becsúszott a bevezetőben is említett 2,34 millió dolláros bírság is. Most ugyanazért a Sao Pauló-i polgári bíróság és megbüntette a céget.

A brazil fogyasztóvédelem által kezdeményezett perben az volt a fő vád, hogy a termék működéséhez szükségeltetik egy második vásárlás is, hiszen az iPhone töltő nélkül ugyan működik egy darabig, de nem túl sokáig. A mostani büntetés már a korábbi sokszorosa, nagyjából 19 millió dollár. Persze ez a kártérítés valószínűleg nem több, mint uzsonnapénz Tim Cook vállalatának…

Caramuru Afonso Francisco bíró úgy véli, hogy az Apple-nek minden olyan brazil fogyasztó számára biztosítania kell a töltőket, akik az elmúlt két évben iPhone 12 vagy iPhone 13 készüléket vásároltak, és a gyártónak a jövőbeni vásárlásokhoz is mellékelnie kell az adaptereket. A döntés nem végleges, és megfellebbezhető.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá