Megjelent az Apple termékek javíthatósági indexe a cég francia oldalán

Érdekes új adat bukkant fel az Apple francia oldalán, amely kifejezetten hasznos lehet a vásárlás előtt álló felhasználók számára.

Még novemberben szavazta meg az Európai Parlament, miszerint egyes elektronikai termékek esetében fel kell tüntetniük a gyártóknak, hogy az adott készülék mennyire javítható egy tízes skálán. Ezzel is próbálják csökkenteni az elektronikai hulladékot, hiszen így a vásárlók végre választhatnak könnyebben szerelhető termékeket. Végül Franciaország lett az első hely, ahol bevezették ezt, így az Apple francia oldalán is megjelentek a pontszámok.

Ezek alapján a teljes iPhone 12 széria 6/10 pontot kapott, míg az iPhone 11 mobilok mindössze 4,6/10-et. A legelőkelőbb helyen az iPhone SE (2020) végzett 6,2/10 ponttal. A MacBook-ok esetében is hasonló eredmények születtek, hiszen az új M1 chippel megjelent 13 colos MacBook Air végzett az élen 6,5/10 ponttal végzet az élen, de a többi MacBook sincs nagyon lemaradva.

Sajnos egyelőre a rendszer még gyerekcipőben jár, hiszen a gyártók kalkulálják a pontszámot a saját készülékükre, és például a szoftver frissítés vagy a technikai támogatásról szóló információk eléggé meg tudják dobni a pontszámokat. Ezen kívül olyan dolgok számítanak még bele, mint a szerelési dokumentáció, a könnyed szétszedhetőség, az alkatrészek elérhetőse és azok ára.

A szabályzat egyelőre csak bizonyos elektronikai termékekre vonatkozik, ám ebbe beletartoznak a laptopok, mobiltelefonok és a televíziók is. Később állítólag még büntetnék is a gyenge javíthatóságot, a kérdés persze csak az, hogy mennyire tudják majd ezt esetleg kijátszani a gyártók. Közben egyébként több androidos mobil javíthatósága is megjelent egy francia oldalon, amelyet ezen a linken tekinthettek meg.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá