Megszűnt a 27 colos iMac forgalmazása

A minap tartott Peek Performance rendezvényen az Apple bemutatott egy rakat új terméket, friss kiadást kapott az iPhone SE, de a Mac Studio is ott volt a szeren, a szteroidokon nevelt Mac Mini nagyon durva teljesítményt kínál a benne található M1 Ultra chipnek köszönhetően. Mi szükség ilyen házon belül fejlesztett lapkák mellett Intel processzorral szerelt 27 colos iMac-re? Na, pontosan így gondolja az Apple is, ami megszüntette a kérdéses számítógép forgalmazását, csendben vetve véget egy korszaknak. 

Lényegében az történt, hogy a cupertinoi vállalat eltávolította a 27 colos iMac modellt a hivatalos weboldaláról, így azt már nem lehet megvásárolni. Ott volt ez a levegőben, és egyáltalán nem történt előzmények nélkül. Az almás gyártó tavaly leleplezte le a 24 hüvelykes, M1 chippel szerelt iMac-et, miután a 21,5 modellt kivonta a forgalomból.

Ez nem befolyásolta a 27 colos, Intel processzorral szerelt iMac értékesítését, az továbbra is kapható maradt, a mai napig. Nincs közvetlen leszármazott, az Apple a hasonló gépre vágyó felhasználók számára az új Mac Studio vagy Mac Mini gépeket ajánlja, mellé pedig a szintén most bemutatott Studio Display képernyőt, ami mindent tud, amire egy kreatív alkotónak szüksége lehet, vagy a pénzügyileg jól eleresztett mezei felhasználónak. Ez a kombináció biztosítja a durva számítási teljesítményt és a szép nagy kijelzőt.

Most, hogy a 27 colos modell kivonásra került, az Apple mar csak két Intel alapú Mac-et forgalmaz, az egyik az i5 chippel szerelt Mac Mini, a másik pedig a Mac Pro Intel Xeon processzorral. Azt hivatalosan is bejelentették a tegnapi rendezvényen, hogy egy Apple Silicon lapkával szerelt Mac Pro is készülőfélben van, de arról nem volt szó egyelőre, hogy mikor dobnak piacra egy új, vagy jobban mondva nagyobb iMac modellt.

Az iMac 27 colos verziója mindenesetre jó szolgálatot tett az almás cégnek. A széria 2009 októberében debütált, és azóta minden évben folyamatosan újítottak rajta, míg a végén 5K felbontású képernyőt és bivalyerős hardvert kapott napjaira végére. A pályája magasan ívelt mindaddig, amíg az Apple a 2020-ban rendezett WWDC eseményen be nem jelentette, hogy a jövőben átállnak a saját fejlesztésű Apple Silicon chipekre.

Forrás: 9to5Mac

Szólj hozzá