Megvan az indok, hogy miért lassulnak a régi iPhone-ok?

Rengeteg panasz érkezik arra, hogy egy idő múlva mintha lassulnának a készülékek, és számos találgatás születik ennek okáról. Úgy tűnik most felfedezték a probléma egy lehetséges forrását, és szerencsére megoldás is van rá.

Nagyon sok iPhone tulaj szokott panaszkodni egy-egy iOS frissítés után, hogy a telefonjuk nem olyan, mint régen. Az egyik utolsó iOS frissítésnél is több iPhone 6 és 6s tulaj reklamált, hogy a telefonjuk gyakran leáll, és gyorsan merül. Emiatt gyorsan kiadták az iOS 10.2.1-es frissítést, ami orvosolta ezt a problémát. A gond csak az volt, hogy ekkor pedig a telefonok lassúsága tűnt fel az embereknek, ami nem véletlen, hiszen kiderült, hogy az akkumulátor kimenő feszültségének függvényében csökkentették a processzor órajelét.

Ebből következett, hogy ha valakinek már gyengébb volt az akkumulátor, és kevesebb feszültséget adott le, akkor drasztikusan esett a processzor sebessége, hogy elkerülhessék a túl nagy áramfelvételt. Ezt egyébként egy szemfüles Reddit felhasználó osztotta meg, majd bizonyította az állítását. A lent látható első képen egy régi akkumulátorral rendelkező iPhone 6s, míg a második képen egy új akkuval rendelkező 6s eredménye látható, és a különbség nem is kicsi.

Ez alapján elképzelhető, hogy egy akkumulátor csere után visszarázódna az érintett készülékek sebessége az eredeti állapotba. A dolgot egyébként könnyű kiszúrni, mivel a CpuDasherX nevű ingyenes programmal megnézhető a processzor sebessége, és elég ezt összehasonlítani az Apple által megadott specifikációval. Egyelőre úgy tűnik csak az iPhone 6 és 6s készülékek érintettek.

Forrás: Hvg

Szólj hozzá