Mostantól kötelező lesz megadni a születési dátumot Instagramon

Az Instagram bejelentette, hogy mostantól a felhasználóknak kötelező lesz megadnia a születési dátumot, ha netán eddig ezt nem tették volna meg. A közösségi oldal indoklása szerint ha tisztában van a felhasználók életkorával új biztonsági funkciók bevezetését eszközölhet a fiatalok számára, akik nagy számban használják a szolgáltatást. Aki nem osztja meg az oldallal a születési dátumot, nem használhatja többé az Instagramot. 

Az Instagram próbálja biztonságosabbá tenni a felületet a kiskorúak számára, legutóbb például úgy módosítottak az applikáción, hogy felnőttek ne tudjanak privát üzeneteket küldeni olyanoknak, akik még nem töltötték be 18. életévüket, és követni sem tudják őket. Júliusban meg olyan fejlesztés volt, ami minden 16 éven aluli profilt alapértelmezett privátra állított, így csak akkor lehet látni a közzétett megosztásokat, ha előtte a profil tulajdonosa erre engedélyt ad.

Persze minden szentnek maga fele hajlik a keze, az újítás nem csak a kiskorúak védelmét, de a relevánsabb hirdetések megjelenítését is szolgálja, illetve korlátozni lehet majd, hogy milyen promóciós tartalmakat láthassanak a fiatalkorú felhasználók.

Az újítást bejelentő közleményben az Instagram tisztázta: ha nem igazolod az életkorod, akkor nem használhatod a közösségi felületet mindaddig, amíg ezt meg nem teszed. Állításuk szerint ez mindenképpen szükséges azoknak a biztonsági funkcióknak a bevezetéséhez, amelyeket a fiatalok védelme érdekében fejlesztettek.

Azokra is gondoltak, akik át akarják verni az oldalt. Az Instagram mesterséges intelligenciát fog használni arra, hogy a felhasználó által megosztott posztok alapján megbecsülje azok életkorát. Ha a szintetikus értelem úgy dönt, hogy az illető fiatalabb vagy idősebb, mint amit megadott, ismételten meg fogják kérni, hogy igazolja a születési dátumot. Kérdés ez mennyire fog jól működni a gyakorlatban, ha olyan jól, mint a Facebook gyűlöletbeszédet szűrő algoritmusa, akkor számítani lehet kellemetlenségekre. Mindenesetre az Instagram azt ígéri, hamarosan újabb részleteket közöl arról, hogy ez miként fog működni.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá