Nagyon leszerepelt a világ első kijelző alá épített kamerája

A ZTE nyerte a versenyt, és a legnagyobb gyártókat megelőzve dobta piacra a kijelző alá rejtett kamerás megoldását, ám a tesztek szerint sajnos ez semmilyen téren nem felel meg a mai elvárásoknak.

Nagy reményekkel vártuk a kijelző alá épített szelfikamerát, hiszen több gyártó szerint is ez a jövő, mivel így végre semmilyen notch és képernyőkivágás nem csúfítja majd el a kijelzőt. A kivitelezés nem egyszerű, hiszen a pixelsűrűség jóval alacsonyabb ezen a ponton, és bár elképzelhető, hogy meg lehet ezt szépen is valósítani, ám a ZTE megoldása nem igazán nevezhető esztétikusnak.

A másik gond, hogy igazából a funkcióját sem képes így ellátni a szenzor. A DXoMark ugyanis letesztelte a ZTE Axon 20 5G mobilt, és elképesztően alacsony, 26 pontos értékeléssel jutalmazta a szelfikamera teljesítményét. A komolyabb telefonok itt 100 pont környékén teljesítenek, így már a pontszámon érezni a csalódást.

Gyakorlatilag minden ponton elvérzett a szenzor, hiszen gyenge színhűség, kevés részlet és nagyon magas zajosodás jellemezte az ezzel elkészített képeket. A videokészítés terén sem sokkal jobb a helyzet, itt is csúnyán leszerepel a megoldás, és a képstabilizáció is gyengén teljesít.

Ezek alapján tehát nagyon gyerekcipőben jár még a technológia megvalósítása, és nem véletlen, hogy a többi gyártó egyelőre még nem erőlteti ezt. A hírek szerint a Samsung áll a legjobban a technológiával, és már idén kiadhatják az első mobiljuk ezzel a megoldással. Gyanítjuk azonban, hogy inkább eltolják ezt, hiszen ők nem igazán engednék meg maguknak azt, hogy félkész technológiát engedjenek forgalomba, mint ahogy azt a ZTE tette.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá