Négy új üzemet épít a TSMC

Elképesztő nagy lett az igény az elmúlt években a processzorokra és más felvezető technológiákra alapuló eszközökre, nem csak az informatika, de már szinte minden ipari szegmens igényli, hogy megfelelő legyen az ellátás chipekből és más komponensekből. A Samsung és a TSMC a két legnagyobb olyan gyártó, ami ezeket az elemeket képes előállítani, és ezek a manufaktúrák igyekeznek is bővíteni a kapacitásukon. Utóbbi, vagyis a tajvani TSMC a jövőben négy új üzemet fog építeni, hogy meg tudjon felelni az új és a már meglevő partnerek igényeinek.

A Samsung pár héttel ezelőtt bejelentette, hogy 355 milliárd dollárt szeretnének a gyártási kapacitás bővítésébe fektetni, ezáltal megelőzni a legnagyobb riválisát, a TSMC-t, mint a világ legnagyobb chip gyártója. Ehhez persze a konkurensnek is lesz néhány szava, nem fogják ölbe tett kézzel tűrni, hogy a dél-koreaiak lehagyják őket.

A TSMC is tett egy bejelentést, mely szerint összesen 120 milliárd dolláros befektetésbe kezdenek, amelynek többek között az is részét képezi, hogy Tajvanon belül négy új üzemet építenek majd, mindegyiket 10 milliárd dollárnak megfelelő összegből. A Nikkei Asia értesülései szerint ezek az új üzemek elsősorban a 3 nanométeres chipek gyártására fognak fókuszálni.

Mind a Samsung Foundry, mind a TSMC a 3 és 5 nanométeres gyártósoraival szeretné magához csábítani az olyan partnereket, mint az AMD, az Apple, az Nvidia, a Qualcomm vagy a MediaTek. Amúgy a két nagy cég mindegyike képes már most 4 nanométeres chipeket előállítani a megrendelői számára.

A Samsung és a TSMC is bejelentette, hogy még az idén megkezdődik náluk a 3 nanométeres lapkák gyártása, ami pedig az ennél is fejlettebb 2 nanométeres megoldásokat illeti, mire eljön 2025, már azok előállítása sem okoz majd gondot számukra, legalábbis az ígéretek szerint. Hogy aztán melyikük lesz az iparági vezető, idővel úgyis ki fog derülni.

Forrás: Sammobile

Szólj hozzá