Nem csupán Samsung mobilok kaphatják meg az AMD GPU-s Exynos 2200 lapkát

Egy megbízhatóságát már többször bizonyító szivárogtató azt állítja, hogy az AMD-vel közösen fejlesztett Exynos lapkakészlet nem csupán Samsung gyártmányú készülékekben bukkanhat fel a jövőben. Ha hihetünk az új értesüléseknek, a hamarosan debütáló és az Apple A és M sorozatú chipjeit kihívó Exynos 2200 valamilyen Vivo márkájú készüléket fog hajtani, bár az egyelőre nem világos, hogy az most egy telefon, tablet vagy valamilyen hajlítható kijelzős eszköz lesz.

Igazából cseppet sem meglepő, hogy a Vivo fel fogja használni a jelenleg még fejlesztés alatt álló lapkakészletet, ugyanis a kínai gyártó azon kevés manufaktúrák egyike, amely rendszeresen beépíti a Samsung Exynos chipjeit saját készülékeibe. Példának okáért nemrégiben jelentették be a Vivo Y70t nevű okostelefont, amelynek a lelke egy Exynos 880 chipset. Rajtuk kívül is akadnak még cégek, amelyek szívesen használják a Samsung házon belül fejlesztett lapkáit, mint például a Meizu és a Motorola.

Sokszor beszéltünk már az Exynos 2200 kapcsán, de talán nem hátrányos összegezni az eddig napvilágra került információkat a későn kelő kedvéért. A lapkakészlet legfontosabb vonása az, hogy AMD által fejlesztett grafikus gyorsítóval rendelkezik majd, amely a jelenlegi Exynos 2100 chiphez viszonyítva 30 százalékkal jobb grafikus teljesítményt biztosítana.

Az új processzor támogatja majd a váltakozó árnyékolási sebességet is, amely a rendelési teljesítményt és minőséget azáltal növeli, hogy az árnyékolási sebességet az adott képkocka különböző részein eltérően váltakoztatja. Az Exynos 2200 másik nagy dobása a sugárkövetés támogatása lesz, ami egy 3D játékokra jellemző renderelési technológia, a raytracing a megjelenített képet úgy generálja, hogy a fénysugár útját pixelenként követi az adott felületen, így szimulálva a különböző objektumokkal való találkozását. Az eredmény egy rendkívül valóságszerű, a sok esetben szemkápráztató vizuális élmény.

A Samsung és az AMD 2019-ben egyesítette erejét, hogy közösen dolgozzanak egy vadonatúj grafikus gyorsító architektúrán, amelyet kifejezetten mobileszközökbe szánnak. A koreai gyártó legfontosabb motivációja a kollaborációra az volt, hogy szeretett volna váltani a jelenlegi ARM Mali GPU modellekről, amelyek a konkurens Qualcomm Adreno moduljaihoz képest jóval szerényebb teljesítménnyel rendelkeznek.

A Samsung Galaxy S22 készülékek belsejében már valószínűleg Exynos 2200 lapkakészlet teljesít majd szolgálatot, a zászlóshajó telefoncsalád várhatóan 2022 elején debütálhat. Amikor a Samsung belépett az amerikai és a kínai piacra ragaszkodni látszott a Qualcomm gyártmányú processzorokhoz, de úgy látszik közben megtetszett nekik az Apple által megkezdett út a saját fejlesztésű lapkákkal, és most már ők is azt szeretnék, hogy kizárólag házon belül fejlesztett chipsetek hajtsák készülékeiket. A szóbeszéd szerint ez a koreai gyártó laptopjaira is érvényes lesz majd a jövőben.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá