Nem mobilban debütál majd a Samsung és az AMD közös fejlesztésű chipje

Érdekes infók érkeztek Koreából, miszerint mégsem egy mobilban debütál majd a Samsung és AMD első közös fejlesztése, hanem egy laptopban találkozhatunk majd vele elősör. 

A Samsung már 2012 óta dolgozik a közös fejlesztésű chipen az AMD-vel, amelyben már AMD Radeon grafikus vezérlő felel majd a grafikai számításokért az ARM fejlesztésű Mali helyett. Hogy ez hogyan is teljesít az Exynos mellett, azt még csak találgatni lehet, de bizonyára komoly előrelépést kapunk majd.

A legfrissebb hírek szerint azonban nem egy mobilban, hanem egy notebookban debütál majd az új fejlesztés. Ez nem annyira ismeretlen terep a Samsungnak, hiszen a cég már eddig is dobott piacra ARM processzoros laptopot a Galaxy Book S személyében, amely a Qualcomm Snapdragon 8cx chipjére épül.

Laptopban egyébként jóval látványosabb lehet a debütálás, hiszen itt sokkal jobban meg lehet oldani a chip hűtését, így pedig elkerülhető a throttling, amely az Exynos chipek esetében különösen problémás szokott lenni. Ennek köszönhetően pedig akár az emelt órajel sem akadály, ez pedig komoly teljesítmény többlettel járhat.

A forrás szerint egyébként már idén érkezhet az első Samsung notebook a két gyártó közösen megalkotott chipjével, és valamikor a harmadik negyedévben várható a debütálás. Az is biztos, hogy nem Androidot, hanem a Windows egy speciális ARM chipekre optimalizált változata fut majd a laptopon, így munkára is remek választásnak ígérkezik.

Forrás: Engadget

 

Szólj hozzá