Nyíltan nekiment a Spotify az Apple-nek

Tavaly az Európai bizottsága hatalmas bírságot szabott ki a Google-re a versenyjogok megsértése miatt, és most az Apple számíthat hasonlóra, amennyiben bizonyítást nyer, hogy ugyanez a probléma merül fel az esetükben is.

A Spotify szerint az Apple nem korrekt, és úgy alakítják ki a saját platformjukat, hogy a riválisok hátrányba kerüljenek. Ezzel tisztességtelen előnyhöz juttatják magukat, ami törvényellenes, így jelentették őket az Európai Unió hatósága felé.

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója tett közzé egy blogbejegyzést, melyben részletesen kivesézi a problémát. Az egyik legnagyobb gond, hogy az Apple nem kevesebb, mint 30%-os részesedést kap az áruházukban vásárolt alkalmazások díjaiból, amely irreálisan magasnak számít. Ez hatalmas gondot jelent, hiszen ha a Spotify áremeléssel hárítaná át a díjat a felhasználókra, akkor bizonyára rengeteg felhasználó pártolna át a konkurenciához.

A Spotify így nyílt támadást indított a cupertinói cég ellen, és több csatornán próbálnak hangot adni megkülönböztetésnek. Természetesen a felhasználókat is megpróbálják maguk mellé állítani, így egy rövid videót is kiadtak.

Érdekesség, hogy felhasználói élmény javítására irányuló törekvéseiket sem sikerült megvalósítaniuk, mivel az Apple az olyan szolgáltatásaiból is kihagyja a riválisokat, mint a HomePod, az Apple Watch, vagy Siri, a cég személyi asszisztense. Az almás vállalat még itt sem áll meg, és amikor a Spotify megpróbálta megkerülni az Apple fizetési módját, akkor még az emailjeiket is blokkolták, így ellehetetlenítve a felhasználókkal való kommunikációt.

A múltban már többen is szót emeltek az Apple magas díjaival kapcsolatban, de nehéz elképzelni, hogy bármiféle változást elérnének ezen a téren. Daniel Ek szerint nem is ez a céljuk, hanem olyan kedvező feltételeket szeretnének, mint amilyet pl. az Uber és a Delivero is kap jelenleg, hiszen ők valamiért mentesülnek a 30%-os fizetési kötelezettség alól.

Forrás: Spotify

 

Szólj hozzá