Oroszország kitilthatja az Apple-t és a Google-t is

Oroszország azt követeli a náluk értékesítő technológiai cégektől, hogy nyissanak üzletet, irodát, egy a közelmúltban hozott új törvénynek megfelelve. Ennek még az idei év végéig meg kell történnie, amennyiben nem, akkor ezeknek a cégeknek a működését teljesen felfüggeszthetik.

Nyáron, júliusban fogadtak el egy új törvényt Oroszországban, amely előírja, hogy az 500 ezer főnél nagyobb napi felhasználói bázissal rendelkező, külföldi internetes cégeknek hely irodákat kell nyitniuk. A Reuters értesülései szerint összesen 13 cég az, amely nem felel meg ennek a kritériumnak. A szóban forgó cégek listáján megtalálható az az Apple, a Google, a Meta (Facebook), a Twitter, a TikTok és a Telegram is.

Az orosz törvény szerint azok a cégek, amelyek nem nyitják meg időben irodáikat, fizikailag elérhető üzleteiket, teljes tilalom alá kerülhetnek, vagy korlátozhatják a hirdetéseiket és az adatgyűjtési tevékenységüket. Ezeknek a cégeknek nem csupán irodákkal kell rendelkezniük az országban, bele kell egyezniük abba is, hogy korlátozzák az orosz jogszabályokat sértő információkhoz való hozzáférést,

Igen, lényegében ez egy cenzúrát jelent, amely meggátolhatja az orosz hatóságok által helytelenített tartalmak terjedését az interneten, itt akár nyugodtan gondolhatunk a Putyin-ellenes a megnyilvánulásokra, publikációkra, vagy közösségi posztokra. A törvényi intézkedés természetesen számos vállalatot arra késztethet, hogy teljesen kivonuljon az orosz piacról, ez legfőképp az amerikai székhelyű cégekre lehet igaz. Amennyiben ez megtörténik, a helyüket nagy valószínűséggel kínai vállalatok vennék át, nekik vélhetően nem okozna gondot az online tartalmak korlátozása.

Oroszország már korábban is fellépett a külföldi technológiai cégekkel szemben. A közelmúltban 12 millió dollárra bírságolta az Apple-t, trösztellenes jogsértések miatt, de a Samsung is tiltás alá került, szabadalomsértés miatt nem értékesíthetik hajlítható okostelefonjaikat.

Forrás: Reuters

Szólj hozzá