Oroszországban jövőre már az állam által előírt programokkal kell ellátni az okoseszközöket

Az okoseszközökkel kapcsolatban sokaknak nincsen bizalma, hiszen rengeteg adatot tudhatnak meg rólunk ezeken keresztül, ám ezt Oroszországban egy egészen új szintre emelik jövőre.

Érdekes törvénytervezetet fogadtak el Oroszországban, amely szerint a mobilokra telepítendő programokat az állam fogja majd meghatározni. A fenti határozat egyébként az okostévékre és a számítógépekre is vonatkozik, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak olyan készülékek hozhatóak majd forgalomba, amelyeken szerepelnek az előírt programok. Ezek kizárólagos használatot nem írják elő, ám ezeknek az programoknak minden esetben rajta kell majd lenniük a forgalomba kerülő készülékeken.

A hazai cégek érdekeinek védelmével magyarázzák a dolgot, ám természetesen sokak szerint arról van szó, hogy így még könnyebben ellenőrizhetik az embereket, ráadásul akár könnyen le is hallgathatják őket. Mindenesetre mind a jogi, mind pedig a magánszemélyek büntetésre számíthatnak, amennyiben nem tartják majd be ezt a törvényt.

Ez a dolog az Apple ottani tevékenységére kifejezetten nagy hatással lehet, hiszen a The Bell forrásai szerint így akarják rákényszeríteni őket, hogy orosz szoftvereket telepítsenek a készülékeikre. Hogy erre mi lesz a cupertinói cég válasza azt még nem tudni, ám még az is elképzelhető, hogy kivonulnak majd az orosz piacról.

Forrás: BBC

Szólj hozzá