Összállnak a legnagyobb kínai gyártók a Google ellen

A Huawei tiltása bizonyára minden kínai cégnek intőjelül szolgálhat, és a hírek szerint nem is igazán akar várni a többi gyártó, hanem összeállnak, hogy egy alternatív platformot hozzanak létre.

A Huawei tiltása lassan már egy éve húzódik, és nagyon úgy tűnik, hogy véglegesnek tekinthető. Ezt támaszthatja alá a cég egyik vezetőjének nyilatkozata is, miszerint számukra már nincs visszaút, és még ha végül meg is kapnák az engedélyt, még akkor sem használnák a Google alkalmazásait. Ez valahol érhető is, hiszen túl nagy a bizonytalanság, mivel az Egyesült Államok bármikor visszavonhatja majd ezt.

Ez nyilván a többi kínai gyártónak sem tetszik, így a mobilpiac legnagyobb manufaktúrái összeállnak, hogy megalapítsák a Global Developer Service Alliance (GDSA) nevű szervezetet. A Reuters értesülései szerint a Huawei mellett a Xiaomi, az Oppo és a Vivo is ott van az alapítók között.

Egy olyan platform létrehozása is a céljaik között szerepel, amelyre a gyártók feltölthetik majd a programjaikat, játékaikat, filmjeiket és zenéiket. Kérdéses persze, hogy mennyire sikerül majd maguk mellé állítani a fejlesztőket. Az viszont mindenképpen mellettük szólhat, hogy több cég is szót emelt már a Google ellen, mivel túlságosan sokat kérnek a bevételekből.

A GDSA-tól azt is remélik, hogy a szövetségnek köszönhetően komolyabb ráhatásuk legyen a Google-re. Eredetileg márciusra tervezték a szervezet megalakítását, ám ez könnyen eltolódhat a vírusjárvány miatt. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, hiszen ehhez bizonyára a Google-nek is lesz majd néhány szava.

Forrás: Reuters

Szólj hozzá