Rengeteg iPhone felhasználó dőlt be egy kamu alkalmazásnak

Szintet hihetetlen, de még az Apple rendkívül szigorú ellenőrzésén is túl lehet jutni, ráadásul az adott alkalmazás még a toplistákra is felkerült, hiszen annyira sokan töltötték le.

A Play Áruházat rengeteg kritika éri, ami igazából teljesen jogos. Bár a Google időnként hatalmas tisztítást végez, mégis könnyen futhatunk bele haszontalan, kamu, vagy akár kártékony alkalmazásokba is. Az Apple-nél ilyen szempontból sokkal jobb a helyzet, ám ahogy azt a jelenlegi példa mutatja, még velük is előfordulhat hasonló.

A program a Setup for Amazon Alexa névre hallgat, és a Google okoshangszórójának beállításához nyújtana segítséget a leírás szerint. Csakhogy erről szó sincs, és az indítást követően néhány adat bekérése után (IP cím, sorozatszám, készüléknév) gyakorlatilag semmit nem csinál az applikáció. A felhasználó kütyüjének adaihoz azonban hozzájutnak ezáltal, a kérdés csak az, hogy mire kellhetnek ezek a program alkotóinak.

Ők egyébként a One World Software névre hallgatnak, és két másik appjuk is volt az App Store-ban, ám mostanra mindegyiket eltávolították. A szóban forgó kamuprogram egyébként annyira népszerű lett, hogy a legtöbbet feltelepített alkalmazások listáján a 60. helyig jutott, míg a segédprogramok listáján a 6. lett.

Kíváncsian várjuk az érintett cégek nyilatkozatát a dologról, hiszen jó lenne tudni, hogy milyen adathoz juthattak hozzá, illetve hogy mire lehetnek képesek a készülékek adatainak ismeretében.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá