Rengeteg újitással jön az Android O

Még éppen csak most kapták meg a felhasználók az Android Nougat frissítést, azonban az Android O fejlesztése és tesztelése már gőzerővel zajlik, mivel a Google másfél hete elérhetővé tette az Android O fejlesztői változatát. Lássuk, mik lesznek az újítások!

1.Változik a beállítások menüje

Már az Android Nougat-ban is rengeteg újítás van, ám az Android O egy letisztultabb menüvel érkezik. Kevesebb lesz a fő menüpontok száma, ami több nagyobb csoportot jelent. Viszont az első fejlesztői változat alapján az Android N hamburger menüje nem kap benne helyet, ami lehetővé tette, hogy a beállítások  főmenüje oldalról csússzon be a képernyőre.

 

2. Kép a képben (PIP – Picture in picture)

Ezzel a frissítéssel először jön az Androidra ez a funkció, ami tulajdonképpen arra hivatott, hogy például amikor videót nézünk, ne kelljen megállítani a lejátszast, ha egy másik alkalmazást akarunk használni. Ez a dupla ablakos megoldás a televíziókból lehet ismerős.

3. Értesítések száma az ikonok fölött

Ez a funkció már ismerős lehet a különböző launcher-ekből. Az ikonok fölött egy kis szövegdobozban az értesítések számát láthatjuk majd, amihez végre nem kell külön alkalmazás mert az Android gyárilag tudni fogja.

4. Változó ikonok

Az új Androiddal megszűnhetnek a statikus ikonok ugyanis dinamikussá változnak. Ami azt jelenti, hogy ugyanaz az ikon egy témában más-más alakot ölthet, és különböző animációi is lehetnek.

5. Bluetooth audio javítás

Az új Andorid már támogatja a LDAC  Bluetooth audio kodeket amivel egy jobb vezeték nélküli fülhallgatóval szebb hangzást hallhatunk. Ezzel a Sony technológiával valódi nagy felbontású hangzást élvezhetünk (990kbps).

6. Megújult értesítések

A hasonló értesítéseket együtt tudjuk csoportban kezelni, ami annyit takar, hogy nem az applikációk kerülnek csoportosításba hanem ezeknek a különböző értesítés típusai. A csatornák mellett lehetőségünk lesz úgynevezett “szundit” beállítani az értesítésekre azaz halaszthatjuk 15, 30 vagy 60 perccel az értesítésüket. Ilyenkor eltűnik és a beállított idő után újra felbukkan, hogy ne feledkezzünk el róla.

7. Üzemidő

Mint minden rendszer frissítéssel, most is igyekeznek a készülékek jobb üzemidejét elérni. Ez az Android O-nál sincs másképp. Korlátozzák a háttérben futó alkalmazások működését, de tulajdonképpen ez csak a készenléti időt fogja ez növelni.

Természetesen ez még csak egy előzetes fejlesztői kiadás. Az elkövetkezendő hónapokban több újítás és új funkció is szóba jöhet, amíg végleges nem lesz az Android O, aminek megjelenés valamikor a harmadik negyedévben várható. Valószínűleg Android 8.0 Oreo lesz a neve, de ez csak az utolsó pillanatban derül majd ki.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá