Reuters: Az USA szigoríthatja a Kínába irányuló chipexport előírásait

Habár egyelőre még hivatalos megerősítést nem kapott, a Reuters értesülései szerint Joe Biden amerikai elnök és kormánya olyan törvénycsomagot készít elő, amely megszüntetné a 14 nanométernél kisebb csíkszélességgel rendelkező, mesterséges intelligencia képességekkel felvértezett félvezetők, illetve az előállításukhoz szükséges eszközök exportját. A tilalom, mint ahogyan a bevezetőben is áll, a kínai piacra vonatkozna.

Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium már most levélben kereste meg az iparág egyes nagyvállalatait, amelyek kínai székhelyű partnerekkel kereskednek. A megkeresett cégek között ott van az Nvidia mellett az Intel és az AMD is. Állítólag a vállalatok tudomásul vették a leveleket, illetve azok tartalmát, de a legtöbb vállalati tisztviselő egyelőre tartózkodik annak kommentálásától. Nekik állítólag már most tilos a fenti specifikációknak megfelelő chipek forgalmazása a kínai partnerek részére.

A tervezett korlátozások hasonlítanak azokra, amelyek meggátolják az amerikai vállalatok kereskedését a kínai székhelyű cégekkel, mindaddig, ameddig a Kereskedelmi Minisztérium arra külön engedélyt nem ad. Az efféle levelek kiküldése bevett gyakorlatnak számít, mivel biztosítja a benne lévő utasítások gyors végrehajtását, viszont csak azoknak a vállalatoknak kell megfelelnie a felszólításnak, amelyeknek kiküldték az értesítést.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Biden-kabinet olyan szabályok kidolgozásán ügyködik, amelyek végül az egész iparágra vonatkoznának, ezeket pedig várhatóan a jövő hónapban hivatalosan nyilvánosságra hozzák. Egyesek úgy vélik, hogy még azoktól a cégektől is megtagadják a kínai piacra való belépést, amelyek a már említett kritériumnak megfelelő chipekkel dolgoznak, de maguk nem feltétlenül állítanak elő efféle eszközöket. Ilyen vállalat a HP, a Dell, és a Super Micro Computer.

Amennyiben egy ilyen korlátozás valóban életbe lép, az komoly problémákat okozhat Kína számára. A folyamatos technológiai fejlődés és a hatalmas gyártási termelékenység ellenére sincs olyan helyi vállalat, amelynek megvolnának a szükséges ismeretei és eszközei ahhoz, hogy a konkurens, modern chipeket nagyüzemi léptékben állítsa elő. Az iparágat jelenleg az USA, Dél-Korea és Tajvan uralja, vagyis egy ilyen tilalom vasmarokkal szorítaná Kínát. Az USA és a Biden-kormányzat az országukon kívüli szövetségesektől is együttműködést fog kérni, hogy a korlátozások minél hatékonyabbak lehessenek.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá