Saját képfeldolgozó chipet fejleszthet az Oppo

A globális chiphiány, illetve az USA és Kína közötti kereskedelmi háború számos tanulsággal szolgált az okostelefonokban és más szórakoztató elektronikai eszközökben utazó gyártók számára. Az ázsiai vállalatok most döbbennek rá igazán, mennyire jó lenne, ha saját ellátási rendszerük lenne, ami nem függ másoktól. Hosszadalmas és költséges folyamat eredménye ez, ám az olyanok, mint a Xiaomi, vagy az Oppo, cseppet sincsenek megriadva a kihívástól. Utóbbi az első lépést egy házon belül fejlesztett képfeldolgozó chip létrehozásában látja a friss hírek értelmében.

Saját lapkakészletek fejlesztése nem csekély feladat, ezért a legtöbb gyártó úgy döntött, először kis lépéseket tesznek meg a felvezető függetlenség felé, és ISP, vagyis képfeldolgozó chipek fejlesztésébe kezdenek. A Xiaomi már bemutatta saját képfeldolgozó modulját, a Surge C1-et, amit elsőnek a Mi MIX Fold esetében alkalmaztak élesben (bár nekik volt már korábban egy saját processzoruk is). A Digital Chat Station értesülései szerint a következő az Oppo lesz, a minden lében kanál szivárogtató szerint a kínai cég ugyanis saját ISP modult fejleszt .

Amennyiben a közös munkának lesz gyümölcse, az az Oppo szakik mellett Realme és OnePlus munkatársakat magában foglaló Mariana Project égisze alatt fog megvalósulni. Ami a képfeldolgozó modul nevét illeti, az egyik legvalószínűbb opció az Oppo M1 (korábban már voltak olyan pletykák, amelyek szerint az Oppo első lapkakészlete ezt az elnevezést kapja majd). Előzetes hírek szerint nem csupán az ISP-k fejlesztése zajlik a háttérben, hanem saját 5G chipeké is, amelyek még akár az év vége előtt, vagy 2022 elején bemutatásra is kerülhetnek.

Nem csupán az Oppo, de állítólag a Xiaomi is ezen munkálkodik, utóbbiaknak már van némi tapasztalatuk házon belüli chipset fejlesztéssel. A hírek szerint a saját fejlesztésű lapkák fejlesztésében az Unisoc csapata is segíti a gyártókat, amelyek úgy látszik, tanultak a Huawei példájából, és nem szeretnének áldozatul esni a partneri függésnek sem a közeli, sem a távolabbi jövőben.

Forrás: GizChina

Szólj hozzá