Smartic Ria teszt – Gyönyörű és vékony női okosóra

Nemrég jelent meg a Smartic Ria, ami egy kifejezetten nőknek készült, nagyon vékony, fémházas okosóra egyszerű menüvel és valóban hasznos funkciókkal. Az alábbiakban a tapasztalatainkat olvashatjátok erről a készülékről.

Megjegyzés: a teszt eredetileg az Okosóra tesztek blog oldalán jelent meg.

Fontosabb alap tulajdonságok:

 • 1,1 colos, teljesen kerek IPS kijelző
 • Vékony, fémházas kialakítás
 • Egyszerű, ikonos menü, nyelvtudás nélkül is használható
 • Számos letölthető óralap, és saját fotót is be lehet állítani
 • Bluetooth 5.0 támogatás
 • Sport módok, pulzusmérő
 • IP67-es vízállóság
 • Android és iOS telefonokkal is kompatibilis

A Smartic Ria okosóra jelenleg akcióban 39.990 Ft-os áron rendelhető még pár napig az eSmart.hu webáruházban. Gyors és ingyenes szállítás, 1 év teljes körű hazai garancia, valamint 30 napos visszavásárlási garancia jár hozzá.

A teszt és a tapasztalatok az alábbiakban következnek!

Doboz, kicsomagolás

A Smartic Ria egy egyszerű, fehér színű, minimalista dobozban érkezik, amit kinyitva rögtön az okosórát pillanthatjuk meg.

A választott szíj már fel van helyezve, ezen kívül az egyetlen fizikailag jelen lévő tartozék a mágneses csatlakozóval ellátott töltőkábel. Természetesen magyar nyelvű használati útmutató is jár az órához, de ezt digitálisan lehet letölteni a forgalmazó oldaláról.

Külső jellemzők, dizájn, kijelző

A tesztalanyunk a legtöbb okosórához képest feltűnően vékony, mindössze 8,2 mm-es még a legvastagabb pontján is, a széleken pedig tovább vékonyodik egészen 5,9 mm-ig. Az átmérője sem nagy, 42 mm-es, ami egy 1,1 colos, teljesen kerek, színes IPS érintőkijelzőt foglal magában.

A megjelenítő gyönyörű, szépek a színei, hibátlanok a betekintési szögek és a fekete is meglepően sötét. A felbontás 240×240 pixel, ami erre a képátlóra elegendő, kellően éles a képe, maximum nagyon közelről nézve fogod látni a pixeleket.

Az óra háza fémből van, abszolút prémium kivitelű, nem igazán lehet belekötni a minőségébe. Egyetlen gomb van rajta jobb oldalt, ez is maximálisan rendben van, nem lötyög, jó a nyomáspontja.

Az enyhén ívelt hátlapon találjuk az optikai pulzusmérőt (ami véroxigénszintet és elvileg még vérnyomást is mér, de ne számítson senki orvosi pontosságra). Van itt még egy kétpines töltőcsatlakozó, illetve némi kötelező felirat.

A Smartic Ria háza lehet ezüst vagy arany, előbbihez ezüst fémszíj jár, utóbbihoz választható arany fémszíj, fekete bőrszíj vagy rózsaszín bőrszíj ízlés szerint. Annyi apró különbség van még a házon, hogy a bőrszíjas verzióknál a gomb vége kék festést kapott, ennek nem tudjuk az okát, de igazából alig észrevehető, mert szemből nem, csak oldalról nézve látszik.

A szíj természetesen bármikor könnyen cserélhető, szabványos a csatlakozója. Az óra viselése a könnyű és kompakt kialakításából adódóan rendkívül kényelmes. A vízállósági minősítés IP67-es, ez azt jelentik, hogy kisebb víz (eső, kézmosás, izzadtság) nem tesz kárt az órában, de vízi sportolásra, úszásra már nem ajánlott.

Beüzemelés, telefonos párosítás

Az okosóra Android és iOS rendszerű készülékekkel is használható, ehhez a “Qwatch” nevű alkalmazás telepítésére van szükség a Play Áruházból vagy az Appl Store-ból. Fiók regisztrálása nem kötelező, választhatjuk a “Quick Login” lehetőséget is a gyors belépéshez, majd meg kell adni a szükséges engedélyeket az appnak, bekapcsolni a Bluetooth-t és a helymeghatározást a telefonon. Ezután pedig már mehet is a csatlakozás, ami rettentően egyszerű, de ha esetleg valahol elakadtál, akkor segít a használati útmutató.

Funkciók, menü

Nagyon egyszerű kezelni a Smartic Ria okosórát, még angol nyelvtudás sem kell hozzá, ugyanis szinte csak ikonokból áll a menü, alig van pár helyen szöveg.

Az óralapok között jobbra-balra történő ujjhúzással lehet váltani, gyárilag 7-féle van az órán, de az appon keresztül lehet újakat letölteni, hatalmas a kínálat, sőt, saját is készíthető a kedvenc fotónkból.

Fentről húzható le a gyorsmenü, itt négy opció van (Ne zavarjanak mód, Fényerő, Kikapcsolás és Beállítások), lentről pedig a funkciók listája hozható elő 3 oldalon keresztül.

Íme a fő funkciók sorrendben:

 • Lépésszámláló: Napi megtett lépések, becsült távolság és elégetett kalóriák mutatása.
 • Alvásfigyelő: Egyszerű alvásmonitorozás, kiírja az előző alvás idejét, és azt, hogy ebből mennyi volt könnyű alvás és mélyalvás.
 • Pulzusmérő: Egyéni mérések indítása. Megközelítőleg pontosan mér.
 • Értesítések/üzenetek: A telefonról beérkező értesítések listája, a legutóbbi 9 értesítést mutatja. Válaszolni már nem lehet az óráról az üzenetekre, ehhez a telefon kell.

 • Egészség: Pulzusmérő (ugyanaz mint fentebb), véroxigénszint mérő és vérnyomásmérő funkciók egy helyen. Egyik sem orvosi pontosságú, de az első kettő megközelítőleg jól mér. A vérnyomásmérőt viszont nem tudtam ellenőrizni, de orvosi célokra nem igazán ajánlott.
 • Sport módok: 6 féle edzés indítható (séta, futás, túra, súlyzós edzés, kerékpár, tollas/tenisz). Az alapvető adatokat nézi sportolás közben (idő, pulzus, lépésgyakoriság, elégetett kalóriák, becsült távolság). GPS alapú útvonalkövetés és távolságmérés nincs.
 • Időjárás: Telefonról szinkronizált egyszerű időjárásadatok mutatása.
 • Szórakozás: Ezen belül járom funkció van, a telefon zelelejátszójának a vezérlése, a telefon kamerájának az elsütése, illetve egy egyszerű játék, ami az okosórán gyárilag telepítve megtalálható.

 • Fényerő: Kijelző fényerejének állítása, 5 fokozat van.
 • Stopper: Egyszerű stopper funkció.
 • QR kód: A telefonos alkalmazás letöltésére való, de egyszerűbb a Play Áruházban vagy az App Store-ban rákeresni.
 • Beállítások: Három lehetőség van itt, a gyári visszaállítás, a nyelv beállítása és az okosóra adatainak megtekintése.

A felsorolt funkciók mellett az óra természetesen a hívásoknál is jelez, illetve tudja azt, hogy a karunk felemelésére felvillan a kijelző, így nem kell a másik kezünket is használni, hogy gyorsan megnézzük az időt.

Üzemidő, töltés

A kütyü a vékony kialakítása ellenére egész korrekt üzemidőre képes, nálunk olyan 4-5 napot simán elment egy töltéssel, pedig csak egy 150 mAh-s akkumulátor van benne.

A töltés rettentően egyszerű, csak rá kell pattintani a mágneses csatlakozót, a kábel másik végét pedig bedugni egy számítógép, powerbank vagy normál töltőfej USB portjába. Nagyjából 1 órát vesz igénybe a teljes töltés.

Végszó, összegzés

Röviden összefoglalva a Smartic Ria egy gyönyörű, minőségi, vékony női okosóra szép kijelzővel és egyszerű, de hasznos funkciókkal. Az ikonos felület miatt könnyen kezelhető, nem kell bonyolult menürendszerben navigálni, minden ott van maximum pár érintésre. Ez egy divatcikk és egy praktikus kiegészítő a telefonunk mellé. Tudásban nem veheti fel a versenyt a nagyobb, teljes operációs rendszerrel ellátott órákkal, nem lehet alkalmazásokat telepíteni rá, nem lehet róla telefonhívásokat bonyolítani és nincs GPS-vevő a sport funkciókhoz, viszont sok esetben éppen az egyszerűség az, ami vonzó lehet egy ilyen kütyünél.

Ha megelégszel az ismertetett funkciókkal, és egy igazán szép női okosórát szeretnél korrekt üzemidővel, akkor egy jó választás lehet a Smartic Ria, ami nemrég jelent meg Magyarországon. Nem egy filléres kütyü, de azért meg lehet fizetni, és valóban egy prémium óráról van szó. Jelenleg akcióban most 39.990 Ft-ot kérnek érte.

Gyors és ingyenes szállítás, 1 év teljes körű hazai garancia, valamint 30 napos visszavásárlási garancia jár hozzá.

Forrás: Okosóra tesztek blog

Szólj hozzá