Laptopokba fejleszt középkategóriás ARM chipet a Qualcomm

A Qualcomm a színfalak mögött állítólag egy vadonatúj Snapdragon 700 szériás lapkán dolgozik, ami vélhetően a Snapdragon 775 nevet kapja majd a keresztségben. Bár a chipset elnevezése nincs kőbe vésve, ha minden jól megy nem telefonokba, hanem ARM kialakítású laptopok belsejébe szánja majd őket a gyártó.

A konstrukció a fejlesztés ideje alatt a Snapdragon SC7295 kódot viseli, és a tavalyi Snapdragon 7c utódja lesz. A chip nem lesz egy atomerőmű, középkategóriás konstrukcióról beszélünk, ami kiválóan helytállhat Windows és Chrome operációs rendszert futtató gépek belsejében, ráadásul óriási előnyt jelent a beépített 5G modem. A CPU a már jól ismert 1+3+4 kialakítást kapja, az elsődleges processzormag 2,7 GHz-es órajelen fog pörögni, míg a többi három 2,4 GHz-en. Az energiatakarékos magok 1,8 GHz-en végzik majd a dolgukat. Az eddig kiszivárgott adatok alapján a Qualcomm Snapdragon 775 támogatja az LPDDR5 RAM modulokat 3,200 MHz-en, de a korábbi LPDDR4X memóriákkal is boldogul majd. A chipset mellé szerelt tároló modulok lehetnek akár UFS 3.1 szabványúak is, egyedül a grafikus gyorsító típusát és jellemzőit nem ismerni, még.

A chipset, ha minden igaz, 5 nanométeres gyártási eljárással készül, ami remek üzemidővel kecsegtet a jövendőbeli laptop tulajdonosok számára. Nem csupán ezt a lapkát fejlesztik a Qualcomm boszorkánykonyhájában, dolgoznak olyan erősebb alternatívákon is, mint a tavalyi Snapdragon 8cx Gen 2. A lapkát az Acer Spin 7 5G belsejébe szerelték, az Intel Core i5 tizedik generációs változatának alternatívájaként. A Qualcomm állítás szerint a saját megoldása nem csupán gyorsabb, de energiatakarékosabb is.

Érdemes megemlíteni, hogy a 8cx Gen 2 egy 7 nanométeres csíkszélességű megoldás, aminek alapjait a korábbi telefonos csúcslapka, a Snapdragon 855 szolgáltatta, így a cikkünk tárgyát képező SC7295 annál jóval takarékosabban fog bánni az energiával. A Gen 2 utódja tehát már javában készül, az SC8280XP egyelőre homályba burkolózik, de annyit már hallani róla, hogy mind a négy teljesítmény-centrikus magja 2,7 GHz-en zakatol majd. A GPU szerepét pedig egy valódi csúcskategóriás ajánlat, az Adreno 690 töltheti be. A lapka mögötti trendet szinte bizonyos, hogy az Apple saját fejlesztésű M1 lapkája indította el, ha az almás cég úgy gondolja, azt asztali informatikában van helye egy ARM kialakítású chipnek, akkor a konkurensek sem akarnak lemaradni erről a vonatról.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá