Moduláris, kifejezetten a fogyatékkal élők számára fejlesztett kontroller lett a Sony Project Leonardo

Jelenleg is zajlik a CES kiállítás, amelyen a technológiai világ legnagyobbjai mutatják be legújabb fejlesztéseiket, prototípusokat és más érdekességeket, betekintést engedve a műszaki világ jövőjébe. A Sony nem fukarkodott, volt elektromos autó, teljes testet követő rendszer virtuális valósághoz – és egy olyan kontroller, amely a fogyatékkal élőkhöz hozhatja közelebb a játékok világát, valóra váltva a japán cég jelmondatát, mely szerint: play has no limits.

A szerkezet a Project Leonardo nevet viseli jelen pillanatban, lényegében egy olyan moduláris, tehát elemekből szabadon összeállítható eszközről van szó, amelynek segítségével a testi vagy szellemi fogyatékkal élők is sokkal könnyebben hozzáférhetnek a videojátékokhoz.

A kontroller egy nagy kerek alappal rendelkezik, amelyet úgy terveztek, hogy egy sík felületen feküdjön, de többféle felfogatási lehetőség is van. A játékos használhat egy, vagy kettő Project Leonardo vezérlőt, amelyekhez egy DualSense irányítót is hozzáadhat. Ezek révén a kontrollerek összekombinálhatóak egyetlen virtuális vezérlővé.

Minden Project Leonardo kontroller testreszabható a gombok cseréjével és átrendezésével, illetve több gombot is hozzárendelhetünk ugyanahhoz a funkcióhoz, például ha egy játékban az R2 és az L2 együttes lenyomására van szükség, az is megoldható egyetlen billentyűvel. A joystick külön csatlakoztatható, többféle méretben vásárolható, így mindenki igényeinek megfelelhet.

Állítható a kontroller és a joystick közötti távolság, és a “felfelé” is bármelyik irányhoz hozzárendelhető. A gombok és irányok hozzárendelése, illetve egyéb konfigurációk mind el lesznek mentve a játékos profiljában, aki egyszerre legfeljebb három konfigurációt rögzíthet.

Az alap Project Leonardo vezérlő remekül testreszabható, de többre is képes – négy kiegészítő porttal van felszerelve, amelyek alapjául 3,5 mm-es csatlakozók szolgálnak, ezek lehetővé teszik a harmadik féltől származó kapcsolók, gombok és analóg botok csatlakoztatását. Ezeket ugyanúgy konfigurálni lehet, mint a vezérlő bármely más gombját.

A Sony nem szeretné learatni egyedül a babérokat, a kontrollert akadálymentesítési szakértőkkel, az AbleGamers, a SpecialEffect és a StackUp munkatársaival közösen tervezték. Fontos megjegyezni, hogy ez még nem egy kész termék, egy darabig még nem lehet megvásárolni, mivel jelenleg is fejlesztés alatt áll, tehát a jövőben további funkciókat is hozzáadnak majd. A bevezetéssel és az árazással kapcsolatos részleteket is valamikor a nem túl távoli jövőben fogják publikálni.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá