Tesztelték és összehasonlították 4 csúcsmobil kameráját

A telefongyártó cégek évről évre igyekeznek jobb és jobb kamerákat belepakolni a csúcsmobilokba, megpróbálva ezzel a felhasználók igényeit kielégíteni. Most négy csúcskategóriás készüléket hasonlítunk össze a Phone Arena tesztje nyomán, név szerint a HTC U Ultra-t, a Samsung Galaxy S7 Edge-et, az iPhone 7 Plus-t és az LG G6-ot.

A megapixelek szemszögéből szinte ugyanaz a kínálat, egyedül az LG G6 lóg ki a 13 megapixeles felbontásával. Érdekesség, hogy befejeződött a pixelháború már egy ideje, azóta a csúcskészülékek gyártói már nem a minél nagyobb felbontásra hajtanak, hanem például a jobb rekeszértékekre, hogy a szenzorra minél nagyobb fénymennyiség jusson, ezáltal sötétben ne vérezzen el a kamera.

Specifikációk:

 

HTC U Ultra Samsung Galaxy S7 Edge iPhone 7 Plus LG G6
Felbontás 12 MP,
4096 x 3072 pixel
12 MP,
4096 x 3072 pixel
12 MP,
4096 x 3072 pixel
12 MP,
4160 x 3120 pixel
Szenzor és pixelméret 1/2.3″, 1.55 μm 1/2.5″, 1.4 μm 1/3″, 1.22 μm 1/3″, 1.12 μm
Rekeszérték f/1.8 f/1.7 f/1.8 f/1.8
Fókusz és stabilizáció PDAF, Lézeres AF, OIS Dual Pixel AF, Objektumkövetés, OIS PDAF, OIS PDAF, Objektumkövetés, OIS

Ezekből a specifikációból kiindulva kijelenthetjük, hogy a négy kamera papíron majdnem ugyanaz, de azért nézzük meg őket részletesebben is!

1. Kép élessége egy villánál

Az első képen maga a ház látható amiről készült a fénykép (Galaxy S7 Edge készülékkel)

A képen a boltozat látható 100%-os nagyításnál. Ezen a képen tisztán kivehető, hogy az S7 Edge szinte tűéles képet csinál, az LG és az iPhone pedig itt jelentősen alul marad.

2. Portré a szabadban

LG G6-tal készült

Ez a kép közvetlenül napnyugta előtt készült így nem voltak túl kedvezőek a fényviszonyok, de az LG és a Samsung könnyen megbirkózott ezzel a feladattal, és élénk, éles képet tudtak csinálni. A többiekről ez nem mondható el, a HTC-nél és az iPhone-nál már homályosabb a kép.

 

3. Portré napsütésben

iPhone 7 Plusz-szal készült

Ezen a területen az iPhone csinálta a legszebb-, vagy inkább leginkább élettel telibb képet, élességben azonban az androidos konkurensek élesebbnek, és valósághűbbnek tűnnek.

4. Éjszakai fényben

HTC U Ultrával készült

A tesztelők éjszakai fényben is összehasonlították a készülékeket. Talán a Samsung képe lett a legjobb, de a HTC és az LG kamerája sem mondott csődöt. Az iPhone viszont még mindig nem tud remekelni kevés fénynél, elvesznek a részletek.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a specifikációk tekintetében nem sok különbség van a négy telefon kamerája között, de persze egy összehasonlító teszttel előtérbe lehet hoznia különbségeket. Ezáltal megláthatjuk, hogy az egyes modelleknek mik az előnyei és hátrányai. Érdemes lesz megnézni a legújabb csúcsmodelleket is, hiszen ebből a tesztből még kimaradt többek között a Galaxy S8, a Huawei P10, valamint az Xperia XZs is.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá