Tesztkörön járt a Samsung Galaxy S22+

Pár hónappal korábban a szivárogtatók olyan bátor kijelentéseket tettek, hogy a Samsung által fejlesztett Exynos 2200 lapkakészlet le fogja nyomni a Snapdragon 898-at. Nos, végre befutottak a chipset korai benchmark eredményei a Geekbench jóvoltából.

Ice Universe bukkant az SM-S906B modellszámmal rendelkező Samsung okostelefon benchmark eredményeire, ami nagy valószínűséggel a Galaxy S22+. A készülék lelke egy S5E9925 kódnevű lapkakészlet, ami pedig az Exynos 2200 lehet álnéven. A chipset egy Cortex-X2 elsődleges, három Cortex-A710, valamint négy Cortex-A510 maggal dolgozik. A lapka az első, ami támogatja az ARM v9 architektúráját, illetve ezzel a chippel debütál az AMD RDNA2 Mobile Radeon grafikus gyorsító is.

Ami viszont érdekes az, hogy az elsődleges X2 mag a tesztelés ideje alatt csupán 2,59 GHz-en zakatolt, holott más források szerint egészen 3,0 GHz-ig fel kellene tudni pörögnie. Ez alapján az itt látható pontszámok kisebbek lehetnek, mint a végleges verzió esetében, ez érvényes az egy és a többmagos mérésekre egyaránt. Az A710-es magok 2,50 GHz-en, az A510-esek pedig 1,73 GHz-en pörögtek. Az sem lehetetlen, hogy az eredmények nem az alkalmazott tesztminta miatt olyanok, amilyenek, hanem mert energiatakarékos üzemmódban történt a mérés, ami egyértelműen visszafogja a teljesítményt.

És akkor hogyan viszonyul mindehhez a szintén bemutatásra váró Qualcomm Snapdragon 898? A chipset ugyanilyen processzormagokat fog dologra, habár egy korábbi benchmark tesztben az elsődleges mag még alacsonyabb órajellel futott, akárcsak a többi. Az is közös a két lapkában, hogy mindkettő ugyanazzal a 4 nanométeres Samsung gyártási eljárással készül.

A tesztelt Samsung Galaxy S22+ prototípus nevében szereplő “B” utótag azt jelenti, hogy a benchmark applikációt a készülék globális piacra szánt verzióján futtatták, ezen kívül lesz egy amerikai kiadás, és a kínai piacon is az Exynos modell lesz kapható. Az indiaiak viszont a Snapdragon processzorral szerelt Galaxy S22 változatokat vehetnek majd birtokba meg nem erősített értesülések szerint. Azt még talán érdemes megemlíteni, hogy a tesztelt okostelefon belsejében 8 GB RAM segítette a processzort, és Android 12 operációs rendszert futtatott.

Szintén érdekesek Digital Chat Station gyűjtései. A kínai szivárogtató úgy tudja, hogy az Exynos 2200 grafikus gyorsítójának kódneve “Voyager EVT1”, és a GPU a Vulkan 1.2.174-et futtatja egy nyílt forráskódú AMD illesztőprogrammal. Ez azért fontos, mert általában a drivereket okolják az Android operációs rendszert futtató eszközök rövid támogatási ciklusáért, ám egy nyílt illesztőprogram megoldást jelenthet erre a problémára.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá