Több iPhone is belassult a legújabb iOS frissítés óta

Különleges jelenségre hívta fel a figyelmet a ZDNet, amely bizony sokaknak nem fog majd tetszeni, hiszen némelyik iPhone teljesítménye nagyon visszaesett a legújabb iOS verzió alatt, és még a lassan 3 éves iPhone XR modell is maga mögé utasítja az újabb iPhone modelleket.

A jelenséget egy videón keresztül is szemlélteti Nick Ackerman, és bizony a videó erős szemöldökráncolást vált majd ki az iPhone 11 és iPhone 12 tulajokból. Ezeket a modelleket teszi ugyanis egy iPhone XR mellé az összehasonlítás alkalmával, és a 2018 szeptemberében megjelent olcsó változat néhol köröket ver a két újabb készülékre, mivel ezt a modellt valamiért nem érinti ez a probléma.

A programindítások során minimális a különbség, ám itt is sokszor a régebbi modell a fürgébb. A Mortal Kombat és a PUGB betöltése esetén azonban már látványos lemaradt az iPhone 11 az XR-től, ami abszolút érthetetlen. A Geegbench eredmény is meglepetést tartogat, hiszen az iPhone XR 1103/2435 (single/multi-core) pontos eredménye gyakorlatilag megalázza az iPhone 11 794/1271 pontos eredményét, amely ezek alapján 50%-kal lassabb egy magos, és közel fele olyan gyors többmagos használat esetében. Az iPhone 12 nem szerepel rosszul, ám ez is alulmarad a többmagos pontszám alapján, pedig két generációval újabb mobilról beszélünk.

És a legmeglepőbb eredmény még így is hátra van, hiszen a 3DMark Wild Life grafikai teszt eredményére már tényleg nem találunk szavakat. Az iPhone 11 2905 pontot kap a 17 fps-es átlagra, míg az iPhone 12 3183 pontot gurít (átlag 19 fps). Az iPhone XR viszont egészen elképesztő 31 fps átlagot hoz, így 5331 pontot kap a tesztben, ezzel pedig messze lekörözi az újabb modelleket a teljesítmény terén.

A dologra egyelőre nincs magyarázat, csak teóriák. Ami biztos, hogy a probléma az iOS 14.5.1-gyel került be. Elképzelhető, hogy csak optimalizációs hiba, amely több alkalmazást is érint. Ennél valószínűbb azonban, hogy throttling problémáról lesz szó, azaz a melegedés és nagyobb fogyasztás elkerülése miatt a rendszer visszaveszi a chip órajeleit. Ez viszont azért fura, mert az újabb modelleket szemmel láthatóan sokkal inkább sújtja a dolog, ráadásul ebből már bőven volt baja az Apple-nek a múltban. Néhány éve kiderült, hogy az Apple akkoriban szándékosan lassította az iPhone-okat, amelyet akkor az akkumulátor kímélésével indokoltak. Csakhogy ez esetben kissé furcsa, hogy relatív friss modellek visszaeséséről beszélhetünk, ráadásul szemmel láthatóan nem is minden modellt egyformán érint a dolog. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, és reméljük, hogy ez csak egy átmeneti hiba, amelyet a hamarosan érkező 14.5.2-es iOS verzióban javítanak majd.

Forrás: ZDNet

 

Szólj hozzá