Tovább nehezítené a Huawei helyzetét az USA

A Huawei-t ért szankciókról rengeteget hallhattunk az elmúlt évben, ám valahogy mindig reménykedtünk benne, hogy majd idővel megoldás születik, és minden visszaáll a régi kerékvágásban, ám a jelek szerint erre nincs esély.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter Bloomberg-nek adott nyilatkozata nem sok jót ígér a kínai cégnek. Eszerint ugyanis a kormány azon dolgozik, hogy tovább szigorítsák kereskedelmi tilalmat, és még kevesebb hozzájuk kapcsolódó technológiára tehessen szert a Huawei.

Mostanáig ha egy cég maximálisan 35%-ban bonyolított kereskedelmet az USA-n belül, akkor engedélyezett volt számukra, hogy a Huawei-nek exportáljanak. Ezt azonban akár 10%-kal is csökkenthetik, így pedig alaposan lecsökkenne azoknak a cégeknek a száma, akik tovább folytathatják velük a kereskedelmet.

Ezen felül még azt is bevezetnék, hogy amennyiben a Huawei egy terméket az Egyesült Államokban tervez, akkor azt utána ne gyárthassa másik országban. A helyzet mindenképpen érdekes, és az amerikai félvezetőgyártóknak is hatalmas problémát okozhat az állam közbeavatkozása, hiszen a Huawei valószínűleg könnyedén talál majd más beszállítót, amely komolyan érintené őket.

Az is veszélyes lehet még az USA számára, ha esetleg a kínai kormány megunja a dolgot, és hasonlóan bekeményít, hiszen a Kínai piac gyakorlatilag a legnagyobb a világon, és rengeteg amerikai cég, mint pl. az Apple is komoly volumenben vásárol tőlük.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá