Új futurisztikus ATM-ek, avagy nem kell többet bankba mennünk?

Az ATM-ek voltak az első olyan automatizált egységek, amik sok munkahelyet szüntettek meg a banki szférában, hiszen innen ered a neve is: Automated Teller Machine (Automatizált Bankpénztáros Gép).

Azóta az eszközök rengeteget fejlődtek, hiszen gondoljunk csak bele, hogy már nem csak készpénzt tudunk felvenni az automatákból, hanem egyenleget feltölteni vagy akár számlát is befizetni, nem kevés bosszúságtól kímélve meg minket a hosszú sorbaállástól a postán, szolgáltatóknál. Az NCR cég bemutatta, és teszteli legújabb ATM automatáját, amit SelfServ 80-nak kereszteltek el. Az új készüléken egy 19 hüvelykes érintőkijelző foglal majd helyet, és  ugyan azokat az ügyeket tudjuk elintézni rajta, mintha egy bankban lennénk csak jelen esetben skype segítségével.

Ez így eléggé morbidnak hangzik, hiszen ez a személytelen jövőt vetíti elő, valamint az sem derült még ki, hogy pontosan hogyan is fog majd sikerülni az annyira szigorú banki adatvédelmi szabályokat betartatni. Az ügyintézés felgyorsítását és leegyszerűsítését látom benne törekvésként, de nagyon sok kérdés vetül még meg az újítással kapcsolatosan. Azonban idén már több nagyobb bank is berendelte az új ATM egységeket, szóval a tesztek után többet tudhatunk majd.

Forrás: BGR

Szólj hozzá