Újabb óriási piacon teszik kötelezővé az USB-C-csatlakozókat okostelefonokon és laptopokon

Az Európai Unió törvényhozói jogszabállyal kényszerítik a gyártókat arra, hogy USB-C-csatlakozókkal szereljék fel készülékeiket. Ennek köszönhetően az új iPhone-okon már nem Lightning port található. Úgy látszik, hogy ez az intézkedés lavinát indított el, mert a világ egyik legnagyobb okostelefonos és PC-piacának számító Indiában is kötelezővé teszik az USB-C-csatlakozókat 2026-tól.

A Livemint jelentése szerint az indiai döntéshozók az USB-C-csatlakozókat kötelezővé teszik minden okostelefonon és laptopon. Az okostelefon-gyártóknak 2025 júniusáig, míg a laptopokat készítő vállalatoknak 2026 végéig kell átállniuk az USB-C-csatlakozón keresztül történő töltésre.

Az indiaiak döntése az USB-C portok kötelezővé tételéről nem sokkal azután született meg, hogy életbe lépett a hasonló célú Európai Uniós rendelkezés. A szándék ugyanaz: csökkenteni az elektronikai hulladékot, hiszen ha minden eszköz ugyanazokkal a töltőkábelekkel tölthető, az egy kicsit egyszerűbbé teszi a felhasználók dolgát, akiknek nem kell állandóan új és új tartozékokat vásárolni. A szemét mellett a költségek is csökkennek, mivel a gyártóknak nem kell több különböző töltőt és kábelt gyártani.

Az új szabály egy kicsit szélesebb körű, mint az európai: nem csak az Android és iOS okostelefonokat vagy táblagépeket, hanem a Windows és macOS rendszert futtató eszközöket is érinti. Az új törvény viszont nem vonatkozik az olyan kisméretű kiegészítőkre, mint amilyenek az okoskarkötők, az okosórák, a fülhallgatók, és a feature phone-okat, vagyis a buta telefonokat sem kell USB-C-csatlakozóval ellátni.

Egyelőre még nem érkezett hivatalos közlemény az indiai informatikai minisztérium részéről, a döntéshozók valószínűleg hamarosan bejelentik az új szabályozást. Azok, akik járatosak az ügyben, azt állítják, hogy a kormány már beszélt az iparág néhány nagy nevével, és úgy hírlik, hogy ők is támogatják ezt a döntést.

Forrás: Livemint

Szólj hozzá