Újra vehet amerikai chipeket a Huawei, csak nem a telefonjaihoz

A amerikai tiltások miatt a Huawei jelenleg a túlélésért küzd, hiszen nem álla módjában fontos alkatrészeket beszerezni, amennyiben azok bármilyen módon is köthetőek amerikai technológiákhoz, szabadalmakhoz. A Reuters értesülései szerint valamit most javult a kínai gyártó helyzete, ami újfent vásárolhat amerikai beszállítóktól chipeket, csak éppen nem a telefonok gyártásához, hanem a fellendülőfélben lévő autós üzletágához. 

A Huawei állítólag fontos szerepet szánnak az autós üzletága számára, és bár a cég jelenleg napról napra él, a fennmaradásáért harcol, sikerült hatalmas növekedést produkálnia az autós szegmensen belül. Ráadásul ezt a gyarapodást most az USA sem akarja gátolni, mivel a minap engedélyezték, hogy néhány a beszállítók közül chipeket adjon el a kínai vállalat számára. Ezek olyan alkatrészekhez lesznek hasznosítva, mint a különböző érzékelők, a kocsiban lévő képernyők és más hasonlók. Ezek a chipek egyébként 5G kompatibilisek.

A Reuters jelentés szerint nem mindenki van elájulva ettől az új megállapodástól, Tom Cotton republikánus szenátor például elfogadhatatlannak tartja az enyhítést, és emiatt keményen kritizálja a Biden-kabinetet. Marco Rubio szenátor pedig egyenesen úgy véli, az engedélyezés egy kudarc az amerikai nép gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeinek védelme szempontjából.

Arra azért nem kell gondolni még véletlenül sem, hogy szebb napok virradnak mostanában a Huawei számára, mivel az amerikai kormányzat szóvivői határozottan megerősítették, hogy továbbra is korlátozni fogják a cég hozzáférését olyan technológiákhoz, amelyek veszélyt jelentenek az USA külpolitikai és nemzetbiztonsági érdekei számára. Magyarán egy ideiglenes engedély nem jelenti azt, hogy mostanában változna az amerikai kormányzat hozzáállása a Huaweijel szemben.

Richard Barnett a Supply Frame nevű globális elektronikai tanácsadó cég vezetője úgy véli, a Huawei egyelőre a kezdeti szakaszban van, de mivel manapság az autók “kerekeken guruló számítógépek”, a Huawei számára minden feltétel adott, hogy nagyobb játékos legyen ezen a piaci területen.

Forrás: PocketNow

Szólj hozzá