Véget ért a Windows 7 és a 8.1 támogatása

Több, mint egy évtizeddel ezelőtt debütált asztali számítógépekre a Microsoft Windows 7, ami az egyik legnépszerűbb PC-s operációs rendszerré nőtte ki magát. Sőt, sokan inkább hanyagolták az utána érkező Windows 8 és 8.1 rendszereket és vagy kitartottak a 7-es főverzió mellett, vagy egyből a 10-esre váltottak, amikor az később megjelent. Előbbiek számára van egy rendkívül szomorú hírünk: a rendszer támogatása immáron végleg megszűnt.

Azok sincsenek jobb helyzetben, akik hajlandóak voltak váltani az eggyel újabb operációs rendszerre, mivel a Windows 8 és a 8.1 támogatási ideje is lejárt. A fejlemény valószínűleg keveseket lepett meg, hiszen a Windows 7-re már 2020 január óta nem érkezett több funkciófrissítés. A Microsoft akkor felár ellenében három évre meghosszabbított biztonsági támogatást kínált, amely elsősorban a vállalkozások számára jelentett segítséget, hiszen leginkább számukra okozhat nehézséget egy újabb rendszerre való átállás.

Most viszont a Microsoft végleg befejezte a biztonsági frissítések biztosítását is, a felhasználóknak pedig dönteniük kell, frissítenek, vagy használják továbbra is a Windows 7-et, bevállalva az esetleges biztonsági kockázatokat. Elemzők szerint a világszerte működő asztali számítógépek mintegy 10 százalékán most is Windows 7 operációs rendszer fut, a Windows 8.1 részesedése ennél jóval kisebb. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy a Microsoft teljesen megszünteti a 8.1-es kiadás támogatását, még extra pénzért sem kínál biztonsági foltozást, úgy, ahogyan a Windows 7 esetében tette.

Forrás: GSMArena

Szólj hozzá