Versenyellenes magatartás miatt büntetik az Apple-t

A Financial Times jelentése szerint az Apple hamarosan 500 millió eurós büntetést kell, hogy kifizessen, mert megsértette az Európai Unió törvényeit.

Az Európai Bizottság vizsgálatának középpontjában az Apple azon gyakorlata állt, amely megakadályozta a streaming alkalmazásokat abban, hogy az appon belül tájékoztassák a felhasználókat arról, hogy az App Store-on kívüli regisztráció esetén alacsonyabb előfizetési díjak mellett is igénybe vehetik az adott zenestreaming szolgáltatást, mert most ugyebár azokról van szó.

A vizsgálat egyébként nem most kezdődött, hanem 2019-ben, miután a Spotify trösztellenes panaszt nyújtott be az almás vállalat ellen. Az uniós szabályozók 2021-ben hivatalosan is vádat emeltek az Apple ellen egy versenyellenes vizsgálat keretén belül, majd a bizottság tavaly leszűkítette a vizsgálat hatályát, és ejtette a vádakat a céggel szemben, legalábbis azokat, amelyek szerint a cég kényszerítette a fejlesztőket, hogy az Apple fizetési rendszerét alkalmazzák minden esetben.

A Financial Times beszámolója alapján az Európai Bizottság mégis arra jutott, hogy az Apple intézkedései végső soron illegálisak, és ellentétesek azokkal a szabályokkal, amelyek az egységes piacon a versenyt érvényesítik. Ezt követően meg fogják tiltani az Apple azon gyakorlatát, hogy a zenei szolgáltatásokat akadályozza abban, hogy az App Store-on kívüli felhasználók olcsóbb alternatívákra válthassanak, mivel ez tisztességtelen előnyhöz juttatta az Apple Music-ot, a vállalat saját streaming szolgáltatását.

Az intézkedés már csak azért is nagy dolog, mert az Apple-t korábban még soha nem bírságolta meg az EU trösztellenes jogsértések miatt, habár 2020-ban Franciaországban 1,1 milliárd eurós bírságot szabtak ki rájuk versenyellenes magatartás tanúsítása miatt. A büntetést az Apple fellebezése után 372 millió euróra módosították.

Forrás: MacRumors

Szólj hozzá