Vírussal fertőzve került fel egy népszerű program friss verziója a Play Áruházba

Az Android rendszert gyakran éri az a vád, miszerint túlságosan ki van téve a rosszindulatú programoknak, emellett pedig meglehetősen könnyű megfertőzni, és sajnos ez a mostani eset sem javít majd a hírnevén.

A CamScanner rendkívül népszerű alkalmazás, hiszen már több mint 100 millióan töltötték le a Play áruházból. A Kaspersky Lab kutatói azonban a minap jelezték, hogy kártékony programot találtak benne, így nem ajánlják az app telepítését.

Az applikáció egyébként annak köszönheti a népszerűségét, hogy egyszerűen lehet vele képeket beszkennelni és megosztani, ráadásul karakterfelismeréssel is rendelkezik. Ez a dolog viszont minden bizonnyal megbuktatja majd az appot, hiszen a Google már el is távolította a kínálatból, és kérdéses, hogy valaha visszaengedik-e majd.

Az alkalmazás fejlesztői eleinte kisebb reklámokat tettek a programba, később pedig már vásárlással is kibővítették a repertoárt. Úgy látszik azonban, hogy még ez sem volt elég nekik, így kerülhetett bele trójai vírus, amely a tudtunk nélkül töltött le, és futtatott programokat a háttérben, így generálva extra bevételt a fejlesztőinek.

Bár a Play Áruházba felkerült programok komoly ellenőrzésen mennek át, ennek ellenére nagyon úgy tűnik, hogy ez nem minden esetben elég. A legnagyobb probléma, hogy ezek szerint még a régebben felkerült és ismert programokban sem feltétlenül bízhatunk, mert elég egy frissítés, és máris azt tesznek a mobilunkkal, amit csak akarnak.

Forrás: AndroidAuthority

Szólj hozzá