Megvizsgálták, hogy beégnek-e az AMOLED kijelzők – Az eredmény nyugtalanító

Letesztelték a legnépszerűbb AMOLED kijelzővel szerelt telefonokat, hogy megtudjuk mennyire probléma még a beégés manapság. A tesztalanyok között van az iPhone X és a Note 8 is!

A felhasználók nagy része tisztában van vele, hogy AMOLED kijelzőnél figyelni kell a beégésre, mert ez végleges károkat okozhat a megjelenítőben, amit csak annak teljes cseréjével lehet orvosolni. Sokan azonban nem tudják, hogy amennyiben nagyobb fényerő mellett használjuk az AMOLED kijelzős készülékeket, illetve hosszú ideig ugyanaz a statikus kép van a kijelzőn, akkor a tartalom beéghet, és onnantól mindig látható lesz halványan.

Ezt tesztelték le a dél-koreai Cetizen oldal munkatársai is, akik több mint 500 óráig ugyanazt a tesztképet jelenítették meg a kijelzőkön, és a fényerőt minden esetben maximumra állították. A tesztalanyok az iPhone X, Note 8 és egy Galaxy S7 voltak.

Az 500 óra elteltével beraktak egy szürke, homogén hátteret, amin tisztán kivehető, hogy mindhárom telefon kijelzője beégett. Érdekesség, hogy az iPhone X-en már 17 óra után látszott egy minimális beégés. A teszt a Note 8-at viselte meg legjobban, itt már 62 óra után nagyon zavaró lett a jelenség, míg a másik két készüléken halványabban volt látható a probléma. Az viszont tény, hogy a teszt végére mind a három képernyő maradandóan károsodott, így akinek AMOLED kijelzős mobilja van, annak érdemes odafigyelnie erre.

A jelenség egyébként nem egyedi dolog, elég csak rákeresnünk az interneten, és rengeteg felhasználót találhatunk, akiknek beégett a készülékük, és ezt képeken is megosztják. Fontos megjegyeznünk, hogy a beégésre való hajlam panel függő, és akár adott készüléktípuson belül is eltérhet.

Mivel lehet megelőzni a problémát? Próbáljuk minél kisebb fényerőn használni a mobilunkat, így kisebb az esélye a beégésnek. Emellett sose kapcsoljuk ki a képernyő időkorlátját, nehogy úgy hagyjuk a telefont véletlenül egy adott háttérrel hosszabb időre.

Forrás: Phonearena

2 hozzászólás

Szólj hozzá