Még a fejlesztők sem tudták, hogy mire lesz képes az első iPhone

Manapság már a mindennapjaink részévé váltak az okostelefonok, de tíz évvel ezelőtt még nem volt ez így. 2007-ben dobta piacra az első iPhone készülékét az Apple, ennek jubileumán nyilatkoztak a telefon fejlesztői a munkafolyamatokról. Az akkori csapat tagjai közül Hugo Fiennes, Nitin Ganatra és Scott Herz voltak jelen.

Az nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen projektet nagy titoktartás övez majd, azt azonban nem is sejtettük, hogy még maguk a fejlesztők sem tudták pontosan, hogy mire lesz képes a készülék, amin dolgoznak. Fiennes az Apple volt mérnöke elmondta például, hogy tudták, hogy multitouch képernyőt készítenek, a pinch-to-zoom funkciót azonban már ő is csak a termékbemutatón láthatta. Arra a kérdésre pedig, hogy mit mondtak a barátaiknak, amikor az aktuális munkájukról kérdezték őket, Herz nevetve csak annyit felelt, hogy „Milyen barátok?”.

Ganatra elmondta, hogy ez a titoktartás sokszor megnehezítette a munkát, hiszen a hardverfejlesztők nem tudták, hogy a szoftveresek min dolgoznak pontosan és fordítva. Úgy kellett tehát megtervezniük magát a telefont, hogy nem tudták pontosan, hogy azon milyen programokat lehet majd használni. Ganatra hozzátette azt is, hogy szerinte mindenképp szükséges volt ez az elővigyázatosság, hiszen akkoriban ezek a tervek hatalmas értéket jelentettek.

forrás: cnet.com

Szólj hozzá