A Huawei az Egyesült Államokat hibáztatja a chiphiány miatt

Már írtunk a jelenlegi globális chiphiányról, ami valószínűleg még az idei évet végig fogja kísérni, és majd csak 2022 elejére szűnhet meg. Az alkatrészek hiánya visszavetette a gyártást és egyúttal hozzájárult az árak növekedéséhez. Elemzők szerint a Huawei keményen hozzájárult ehhez a hiányhoz, mert amikor kivetették rájuk  a tiltásokat, minden létező helyről és mennyiségben igyekeztek felvásárolni a készleteket. A kínai cég viszont pont az amerikaiakat hibáztatja a globális chiphiány miatt.

A Huawei bizonyos elemzők szerint erőteljesen hozzájárult ahhoz, hogy most szűkösen legyenek a világ felvezető készletei. Ezt érzed Te is, amikor lassan egy vidéki parasztház árába kerül egy VGA kártya, vagy amikor csak ajánlott fogyasztói árának duplájáért tudod megvenni az új konzolod, valami neppertől. A Huawei álláspontja szerint az amerikaiak, akik kirótták rájuk a kereskedelmi tiltást a hibásak azért, amiért nekik kapkodva kellett mindenféle alkatrészt, különösen chipeket összevásárolni. A vállalat egyik rangos vezetője Eric Xu nemrégiben azt mondta egy beszédében, hogy cégének korábban esze ágában sem volt készleteket felhalmozni, mivel ilyesmire nem volt szükség. A manufaktúrák most már kénytelenek jóval előrébb gondolkodni, akár 3-6 hónappal előre betáraznak alkatrészből, ami idővel a jól szervezett ellátórendszer megakadását okozza.

A kínai cég vezetője szerint az USA vonható felelősségre azért, amiért ez a globális chiphiány fennáll. A kereskedelmi tiltások ahhoz vezettek, hogy a meglévő bizalom és együttműködés megtörjön az ellátórendszer résztvevői között.  Eric Xu arról is beszélt, hogy a Huawei keresi a kiutat ebből a csapdából. A gyártó jelenleg jelenleg még rendelkezik egy bizonyos készlettel a gyártáshoz szükséges komponensekből, de az már nem sokáig fog kitartani. Éppen ezért nagy erőkkel sürgetik a teljesen házon belül történő chipgyártás megalapozását, amihez nem lesz szükség semmilyen külsős partnerre.

A Huawei-t ért negatív bánásmód más kínai gyártókat is óvatosságra int, azok is kénytelenek újragondolni a jövőjüket. Friss szóbeszédek szerint a Xiaomi és az Oppo elég közel van ahhoz, hogy saját fejlesztésű 5G lapkákat állítsanak csatasorba, vagyis jobban mondva szereljenek a telefonjaik és egyéb eszközeik belsejébe. Ezekkel a chipekkel még az ide év végén, vagy legkésőbb jövőre már találkozhatunk – állítják a források.

Forrás: GizChina

Szólj hozzá