A Samsung és a Nokia meghosszabbítja szabadalmi megállapodását

A Nokia és a Samsung új megegyezést kötött az 5G technológiákhoz kapcsolódó szabadalmakat illetően. Ennek értelmében a dél-koreai gyártó továbbra is jogosult lesz arra, hogy használhassa a Nokia 5G-vel kapcsolatos fejlesztéseit és találmányait, élete további kapcsolódó technológiáit. A mostani megegyezés egy olyan korábbi megállapodás meghosszabbítása, amely 2022 végén járt le.

“A Samsung vezető szerepet tölt be az okostelefon-iparban és nagyon örülünk, hogy baráti megegyezésre sikerült jutnunk velük (a Nokiával). A megállapodás mindkét vállalat számára biztosítja az innováció szabadságát és tükrözi a Nokia szabadalmi portfóliójának erejét, annak több évtizedes kutatási és fejlesztési befektetéseit, valamint hozzájárulásukat a mobilos szabványokhoz és más kapcsolódó technológiákhoz.”

A fenti nyilatkozat Jenni Lukandertől, a Nokia Technologies elnökétől származik, aki szemlátomást elégedett az új megegyezéssel. Az új megállapodás értelmében a Samsung több éven keresztül, ezen év január elsejével kezdődően jogdíjat fog fizetni a Nokiának, cserébe pedig használhatja annak szabadalmait saját fejlesztéseinél. Ennél többet azonban mi sem tudhatunk, ugyanis a megállapodás tényleges feltételei továbbra is bizalmasak maradnak.

Akárcsak a múltban, a Nokia jelenleg is megkerülhetetlen tényező a telekommunikáció világában. Egyebek mellett azért, mert több, mint 20 000 szabadalomcsalád van a birtokában, amelyek közül 4500 kvázi elengedhetetlen az 5G technológia szempontjából. A vállalat 2000 óta több, mint 130 milliárd eurót fektetett kutatásba és fejlesztésbe, így érthető, hogy miért ennyire meghatározó a szerepük az iparágon belül.

Forrás: Nokia

Szólj hozzá