Az Apple beismerte, hogy szándékosan lassítja a régebbi iPhone-okat!

Áll a bál az Apple-nél, és rengeteg felháborodott felhasználót szereztek maguknak a legutóbbi nyilatkozatukkal, illetve többen már perrel is fenyegetőznek.

Nem is olyan régen már mi is megírtuk nektek, hogy egy felhasználó képekkel is bebizonyította az akkumulátor negatív hatását a sebességre, és hogy az Apple emiatt korlátozza a telefonok processzorait. Mivel ezt már le kellett reagálnia a cégnek is, így most nyilatkozatot adtak ki, amiben elismerik, hogy valóban korlátozták az iPhone 6, 6s és SE mobilok hardveres teljesítményét. Állításuk szerint a felhasználói élményt helyezték előtérben, de ez nonszensz, mivel ezek után rengetegen jelezték a lassulás.

Aki lemaradt volt, annak dióhéjban leírjuk a történetet. Ahogy az említett készülékek akkumulátora gyengült, úgy sok iPhone leállt, és mivel az akkumulátorcsere költséges lett volna a gyártónak, így szoftveresen korlátozta a processzorokat egy frissítéssel. Emiatt némelyik telefon sebessége akár a felére is visszaeshetett, amit a Geekbench nevű tesztprogram azonnal kis is mutatott egyébként.

iPhone 6s készülékek teljesítmény eloszlása az iOS 11.2.0 után

Az Apple közleménye szerint a legjobb teljesítmény érdekében, és az adott termék életciklusának meghosszabbítása miatt tették mindezt. Mivel a lítium-ion akkumulátorok képessége folyamatosan amortizálódik, az iPhone-ok maximális órajelen fellépő energiaigényét már nem minden esetben tudják kielégíteni. Ez a jelenség hidegben, esetleg alacsony töltöttségi szinten azt eredményezheti, hogy a telefonok leállhatnak a hardver védelmének érdekében. Emiatt tavaly egy új funkciót vezettek be, ami az iPhone 6, 6s és SE telefonok esetében visszafogja a teljesítményt a fent említett körülmények között, ezzel megakadályozva, hogy leálljanak a készülékek. A 11.2-es iOS-ben már az iPhone 7-nél is aktiválták a funkciót, a jövőben pedig minden eszköz esetében tervezik ennek a bekapcsolását.

iPhone 7 készülékek teljesítmény eloszlása az iOS 11.2.0 után

Nem véletlenül háborodtak fel a felhasználók, hiszen nyugodtan mondjuk ki, ez több szempontból is elfogadhatatlan.

  • Miért van az, hogy nem jelezték előre, csak amikor már kiderült a dolog?
  • Hogy van joguk arra, hogy manipulálják a régebbi készülékek sebességét, ráadásul a tulajdonos tudta nélkül?
  • Hogy lehet az, hogy más gyártóknál nem áll fenn ilyen probléma?
  • Miként lehetséges, hogy már 1-2 éves készülékeknél is le kell korlátozni a sebességet?
  • Miért hivatkoznak arra, hogy a felhasználói élmény érdekében tették, holott pont az sérült a néhol felére visszaeső sebesség miatt.

Mindazonáltal minőségbeli kérdéseket is felvet a dolog, hiszen ha az akkumulátorok ennyire problémásak, akkor biztos hogy jó minőségű telepek kerültek a készülékekbe? Az is tény, hogy a tulajdonosoknak ezt tudnia kellett volna előre, hogy egy idő után maguknak dönthessenek arról, hogy bevállalják a lassulást, vagy esetleg kifizetik az új akkumulátor árát a teljesítményvesztés elkerülése végett.

Az biztos, hogy az ügynek még nincs vége, csak most kezdődik majd. Hatalmas a felháborodás a felhasználók körében, és ezzel a húzással sok embert magára haragított a gyártó. Nagyon sokan fordulhatnak el tőlük, és a legfrissebb hírek szerint már csoportos pereket is indítanak ellenük. Nehéz év elé nézhet tehát az Apple, és kíváncsian várjuk, hogy próbálja majd visszaállítani a jó hírét, és visszaszerezni a felhasználók bizalmát.

Forrás: Dailymail

Szólj hozzá