Elindult a Facebook Watch

A Facebook végre elindította a saját videómegosztó platformját, mely a Watch nevet viseli. Egyelőre még csak Amerikában elérhető, de hamarosan megérkezhet a világ többi részére is.

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk a közösségi oldal legújabb fejlesztéséről, ami akkor még csak néhány szerencsés amerikainak volt elérhető. Mostanra azonban ez változott, és ott már mindenkinek hivatalosan is elindult a szolgáltatás. Az eredeti tervekhez képest kicsit késve ugyan, mivel az akkori hírek augusztus 28-i indulásról szóltak.

A szolgáltatás elérhető mobilalkalmazásból, böngészőből és még az okostévék klienséből is. A Facebook folyamatosan dolgozik az új funkción, ugyanis van egy gond, amit még meg kell oldjanak. Az egyik legnagyobb probléma a YouTube-on is a szerzői jogvédelem miatt van, és erre próbálnak megoldást találni.

Mivel a videófeltöltőké a bevétel 55%-a, hogy ezzel is motiválják őket, így biztosítaniuk kell, hogy a szerzői jogvédelem nem lehet akadály. Nehéz motiválni az embereket, ha a feltöltött tartalmat törölni kell egy zeneszám részlete, vagy filmbevágás miatt, így erre hosszútávú megoldást kell találniuk. Valószínűleg az lesz a megoldás, hogy a bevételből fizetnek majd a jogokkal rendelkező cégnek is, de erről még nincs konkrét hír.

A visszajelzések nagyon pozitívak a tartalomról, bár aki filmeket vár csalódni fog. Inkább kisebb hírműsorokra, realitykre, rövidfilmekre kell számítani, és később jönnek majd sportműsorok is. Különböző kategóriákat hoztak létre, mint például a legnépszerűbb videók, a hét hírei, vagy a barátok által nézett, kedvelt videók.

A tartalom természetes folyamatosan bővülni fog, hiszen a felhasználók is töltenek majd fel videókat, és profi műsorok is folyamatosan érkeznek a csatornára. Emellett élő közvetítéseket is terveznek, és egyedi sorozatok is tervben vannak. Nagyon reméljük, hogy hamarosan itthon is elérhetővé válik a szolgáltatás.

Forrás:  Techcrunch

Szólj hozzá