Hamarosan eltűnhetnek a 6″ alatti kijelzővel rendelkező mobilok a piacról

Aki követi a mobilpiacot, az már eddig is észlelhette, hogy a gyártók a nagyobb kijelzővel rendelkező mobilokat dobnak piacra, és a legfrissebb statisztikák szerint ez bizony nem véletlen.

Néhány napja érkezett a hír, miszerint az Apple leállítja az iPhone 12 Mini gyártását. Egyértelműen a gyenge kereslet miatt döntöttek így, hiszen a Mini változat mindössze az iPhone 12 széria eladásainak 6%-át teszi ki. Ez a tendencia azonban nem csak az Apple termékeire jellemző, hanem az androidos mobilokra is.

Megvizsgálták ugyanis az elmúlt két évben eladott mobilokat, és ezeket két kategóriába rendezték (6″ alatt kijelzővel rendelkező, illetve 6″ feletti kijelzővel rendelkező készülékek). A két típus piacrészesedése egyértelműen megmutatja, hogy egyre kisebb az igény a kompakt mobilokra, és ebből kiindulva akár már néhány éven belül teljesen eltűnhetnek ezek a készülékek.

2018 decemberében még az eladott mobilok fele 6 colnál kisebb kijelzővel rendelkezett, ám innentől folyamatos csökkenésnek lehetünk szemtanúi. Egy év alatt nagyjából felére csökkent ezt a szám, míg 2020 decemberében már csak 10%-kos volt a piaci részesedése volt a 6″ alatti mobiloknak.

Természetesen a gyártók is tisztában vannak ezekkel a számokkal, így bizonyára nekik sem éri meg túl sok erőforrást a kompakt mobilok fejlesztésébe fektetni. Az hírek szerint az iPhone 13 még kap majd Mini variánst, ám nem lennénk meglepve ha ezután az Apple is feladná majd a dolgot.

Forrás: PhoneArena

Szólj hozzá