Két teljesen eltérő Xbox is érkezhet

Minden jel arra mutat, hogy rögtön két konzolt is kiadhat majd a Microsoft, ráadásul az egyik teljesen új irányvonalat képvisel majd.

A Thurrott-tól indult el a hír, miszerint a Microsoft két Xbox projekten is dolgozik. Az első verzió a már bevált vonalat követi majd. Megvesszük a gépet, amivel kapunk egy nagyon erős hardvert (ezen sokszor bukik is a gyártó), majd folyamatosan érkeznek rá a játékok, amiket szintén megvásárolva telepíthetünk fel rá.

A másik verzió már érdekesebb, mivel itt egy kliensről lenne szó. Ez egy jóval gyengébb hardvert tartalmazó egység lenne, és nem is lokálisan futtatná a játékokat. A játékok egy távoli szerveren futnának, és amolyan felhőszolgáltatáson keresztül érnék el ezt a felhasználók. Tehát a gép gyakorlatilag csak streamelné nekünk a programot. Itt persze sok kérdés felmerül, mint pl. a késleltetés problémája, de korai lenne még becslésekbe belemenni ezzel kapcsolatban.

Ez annyira nem nagy meglepetés, mivel már máshol is hallottuk ehhez hasonlót. Az Ubisoft elnöke, Yves Guillemot szerint a következő konzolgeneráció lehet majd egyben az utolsó is. Utána már a stream képes eszközök és szolgáltatások vehetik majd át a helyüket (Ezt még egy régebbi hír kapcsán nyilatkozta).

A megvalósítás persze még jóval odébb van, de egyértelmű hogy ez lesz a jövő, hiszen a gyártónak is jobban megérné egy előfizetéses szolgáltatás, mint ahogy az már más téren is bebizonyosodott (Netflix, Spotify). Abban egészen biztosak lehetünk, hogy a felhő alapú játék havidíjas konstrukcióban lesz majd elérhető. Az emberek könnyebben kiadnak havi pár ezer forintot, mint 100-200 ezret egy konzolra, és további 20 ezret játékonként, és ezzel a Microsoft is tisztában van.

Forrás: Prohardver

Szólj hozzá