Már idén megérkezhet a Google felhő alapú játékos platformja

Ahogy azt már eddig is sejteni lehetett, a streaming szolgáltatások hamarosan a játékosok piacát is célba veszik majd, és úgy tűnik, hogy ebből a buliból a Google sem akar kimaradni.

A Game Developers Conference nyitása elég meglepő bejelentést hozott, hiszen Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója bejelentette, hogy egy olyan platformot építenek, melynek segítségével a böngészőn keresztül játszhatunk majd. A Stadia névre hallgató rendszer gyakorlatilag elmossa a különböző eszközök közötti határokat, hiszen mindössze netkapcsolatra, és egy Chrome futtatására alkalmas készülékre lesz szükségünk, és már indulhat is a játék.

Ez természetesen felhő alapon működik, és már az indulásnál Full HD-s felbontást kapunk, méghozzá 60 fps társaságában. A későbbiekben a 4K és 8K felbontások, és a 120 fps is elérhetővé válik majd. Állítólag a laggot is sikerült minimálisra csökkenteniük, így akár komolyabb versenyjátékokra is alkalmas lehet a konstrukció.

Remek hír, hogy ezzel a Stadia-val akár a TV-n is játszhatunk, mindössze egy Chromecast szükséges hozzá, na meg persze egy jó kontroller sem árt. A Google erre is gondolt, és bár a hagyományos kontrollerek is támogatva lesznek, az alacsony késleltetés eléréséhez az ehhez készülő Stadia Controllert érdemes lesz beszerezni, amely WiFi-n keresztül közvetlenül a Google szervereihez fog kapcsolódni.

Érdekes újítás lehet, hogy a YouTube-ba is integrálják, így ha mondjuk megtetszik egy játék amivel a streamelő játszik, akkor néhány másodpercen belül már ki is próbálhatjuk. Amennyiben az adott személy ezt engedélyezi, még hozzá is becsatlakozhatunk. Hogy milyen játékok lesznek elérhetők, azt egyelőre nem tudni, ám több kiadó is beállt a projekt mögé, így bizonyára folyamatosan érkeznek majd az átportolt játékok.

Egyelőre még sem az árát, sem pedig a megjelenés pontos időpontját nem árulták el, de valószínűleg még idén elstartol a Stadia.

Forrás: TheVerge

 

Szólj hozzá